Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Πρόχειρος ο νόμος Βενιζέλου για τις προαγωγές στρατιωτικών". Ποιος το λέει

06.12.2012 | 00:21


Την προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε και τα πολλά προβλήματα που έχει προκαλέσει ο νόμος 3883/2010 του Βενιζέλου στην ιεραρχία και την αρχαιότητα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων,επισημαίνει με ερώτησή του ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου.

Στην ερώτηση του επισημαίνει:

“Η προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε ο Νόμος 3883/2010, για την εξέλιξη και την σταδιοδρομία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στην δομή των Ενόπλων Δυνάμεων …Επιπρόσθετα θέτουμε υπόψη σας τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο πρόχειρος αυτός νόμος στον καθορισμό της ιεραρχίας και της αρχαιότητας μεταξύ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, προβλήματα που αν μη τι άλλο έχουν σοβαρές συνέπειες στην οργάνωση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την παράγραφο 12 του άρθρου 36 του Ν. 3883/2010, η αρχαιότητα μεταξύ των ομοιοβάθμων Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς προερχόμενοι εκ Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), Μάχιμοι και Μηχανικοί του Πολεμικού Ναυτικού και ιπτάμενων της Πολεμικής Αεροπορίας ρυθμίζεται από το ημερολογιακό έτος κτήσεως του βαθμού τους. Στην παράγραφο 13 του άρθρου 36 του Ν. 3883/2010 ορίζεται ότι οι Αξιωματικοί Μάχιμοι του Πολεμικού Ναυτικού είναι αρχαιότεροι των ομοιόβαθμών τους Μηχανικών Αξιωματικών που ονομάστηκαν το ίδιο έτος Αξιωματικοί. Με το πρόβλημα όμως που έχει δημιουργηθεί από τη μη κρίση αποφοίτων ίδιου έτους αποφοίτησης ΑΣΕΙ των οποίων η κρίση προϋπέθετε την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων τα προηγούμενα έτη (πρόβλεψη που καταργήθηκε με το Ν. 3883/2010) παρατηρείται το εξής περίεργο φαινόμενο:

Αξιωματικοί Μηχανικοί της ΣΝΔ (Σχολή Ναυτικών Δοκίμων) έχουν κριθεί και προαχθεί σε έτη πριν από τους αποφοίτους ίδιου έτους Μάχιμους. Έτσι σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 12 είναι αρχαιότεροι άλλων Αξιωματικών που προέρχονται από ΑΣΕΙ και έχουν προαχθεί σε επόμενο έτος. Όμως οι Μάχιμοι αυτοί είναι αρχαιότεροι των συμμαθητών τους μηχανικών σύμφωνα με την παρ 13 β του ιδίου άρθρου όπου λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό της αρχαιότητας το έτος που ονομάστηκαν αξιωματικοί, δηλαδή το έτος αποφοίτησης. Η σύγχυση είναι μεγάλη καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να καθοριστεί η ορθή αρχαιότητα αφού οι αρχαιότεροι μηχανικοί των αρχαιοτέρων άλλων ΑΣΕΙ των Μαχίμων που είναι αρχαιότεροι των αρχικών αρχαιότερων Μηχανικών! Παραδείγματος χάρη, Μηχανικός τάξεως 1991 (ΣΝΔ) είναι αρχαιότερος απόφοιτου Όπλων (ΣΣΕ) και Ιπταμένου (ΣΙ) τάξεως 1992 – 93, οι οποίοι όμως είναι αρχαιότεροι Μάχιμων τάξεως 1991 (ΣΝΔ) που κρίθηκαν μεταγενέστερα και οι οποίοι είναι αρχαιότεροι των συμμαθητών τους Μηχανικών τάξεως 1991 (ΣΝΔ).

Κατόπιν όλων αυτών που με δυσκολία αποτυπώνονται και στο γραπτό λόγο,

Ερωτάστε:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να είναι εφικτός ο καθορισμός ορθής αρχαιότητας και ιεραρχίας λαμβάνοντας υπόψη την σπουδαιότητα καθορισμού της ιεραρχίας γγια την δομή και λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων;

2. Προτίθεστε να υιοθετήσετε την λύση που προτείναμε με την Αρ Πρωτ.2946/15.10.2012, δηλαδή να φέρετε προς ψήφιση τροπολογία του Ν. 3883/10 όπου θα προβλέπεται η αναδρομική κρίση για αποφοίτους παραγωγικών σχολών των ΕΔ (ΑΣΕΙ) για το έτος που κρίθηκαν οι απόφοιτοι ιδίου έτους έστω και μιας Παραγωγικής Σχολής, ανεξαρτήτως ύπαρξης κενής οργανικής θέσης και συμπλήρωσης χρόνου διοίκησης στον κατεχόμενο βαθμό, με την επιφύλαξη στο νέο βαθμό να συμπληρώσουν τον οφειλόμενο χρόνο διοίκησης και με ρητή πρόβλεψη ώστε να μην δικαιούνται αναδρομικά χρήματα λόγω αυτής της αποκατάστασης της αδικίας και «κολλήσει» η ρύθμιση σε ζητήματα κόστους;

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ