Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Προβλήματα λόγω της απαγόρεψης εισόδου προσφύγων και μεταναστών στις ΗΠΑ

30.01.2017 | 10:21
Καταγγελίες για λειτουργικά και διοικητικά προβλήματα έχουν προκύψει από το διάταγμα του Τραμπ σχετικά με την απαγόρεψη εισόδου προσφύγων και μεταναστών στις ΗΠΑ από επτά μουσουλμανικές χώρες. Ψυχραιμία συστήνουν αρκετοί από τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ στον απόηχο των εύλογων αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος κατά της εισόδου μεταναστών και προσφύγων στις ΗΠΑ.

Στο προάστιο Μάντσεστερ του Σαϊντ Λούις, στο Μιζούρι, η 72χρονη Τζοάν Τιέκεν, υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εγείρει το βασικό θέμα σε μια συζήτηση που προκαλεί αντιδράσεις. “Κάποιος πρέπει να σηκωθεί και να δει πως μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα τους ανθρώπους που εισέρχονται στη χώρα,” δηλώνει χαρακτηριστικά η ίδια. “Υποστηρίζω ότι θα πρέπει όλοι να σταματήσουν και να πάρουν μια βαθιά αναπνοή. Δώστε του μια ευκαιρία,” τονίζει.

Με το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε την Παρασκευή ο Τραμπ, απαγόρευσε τη μετανάστευση από επτά χώρες μουσουλμανικής πλειοψηφίας (Ιράν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Υεμένη) προς τις ΗΠΑ, ενώ απαγορεύτηκε προσωρινά και η είσοδος προσφύγων. Στις περιοχές που στήριξαν εκλογικά τον Τραμπ, οι ψηφοφόροι του δείχνουν σαστισμένοι από τις εικόνες των τηλεοπτικών πλάνων, ενώ υποβαθμίζουν τις ανησυχίες σχετικά με τα νομικά ερωτήματα που εγείρονται, αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Από την άλλη μεριά, σε πόλεις όπως, η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, αλλά και άλλες αμερικανικές πόλεις, η ενέργεια του Τραμπ να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων.

Η ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι (Καλιφόρνια) παρουσίασε μία εικόνα του Αγάλματος της Ελευθερίας με δάκρυα. Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ (Νέα Υόρκη) εμφανίστηκε δακρυσμένος στην κάμερα, εκδηλώνοντας το θυμό του για τη “σκόπιμη κι αντιαμερικανική” απαγόρευση μετανάστευσης.
Βετεράνοι από κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, αλλά και το υπουργείο των Εξωτερικών, άσκησαν έντονη κριτική στο επιτελείο του προέδρου Τραμπ για τον ελλιπή προγραμματισμό, αλλά και για την έλλειψη ενδοεπικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών. Ωστόσο, την κριτική αυτή, απέρριψε ο Λευκός Οίκος.

Στα αεροδρόμια, το προσωπικό ασφαλείας προσπαθούσε να εφαρμόσει τους νέους κανόνες ασφάλειας, οι οποίοι, σύμφωνα με τις απόψεις που εκφράζονται επιδέχονται ευρεία ερμηνεία.
Ωστόσο, οι καταγγελίες για λειτουργικά και διοικητικά προβλήματα, θα επηρεάσουν ελάχιστα τον ενθουσιασμό για έναν πρόεδρο, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκλέχτηκε στην εξουσία εξαγγέλλοντας προεκλογικά την κεντρική εφαρμογή μέτρων προστατευτισμού, σύμφωνα με την άποψη των πολιτικών αναλυτών. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ