Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Προεδρικές εκλογές σήμερα στο Ιράν

19.05.2017 | 09:56
Πρώτη δημοσίευση: 09:24:21
Τελευταία ενημέρωση:09:56:21

Αρχίζουν στις σημερινές προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο προεκλογικός αγώνας ήταν σκληρός μεταξύ του προέδρου Χασάν Ρουχανί και του υποψηφίου των σκληροπυρηνικών, Ιμπραχίμ Ραϊσί.
“Όλοι πρέπει να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές..., ψηφίστε νωρίς,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, αφού πρώτα ψήφισε ο ίδιος.

Οι εκλογές στο Ιράν χρήζουν προσοχής και αυτό λόγω της συμφωνίας που έχει κάνει σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, η Τεχεράνη ήδη από το 2015 συμφώνησε να ανατρέψει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που της είχαν επιβληθεί. Η συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των ‘’Mεγάλων Δυνάμεων’’ πράγματι επέτρεψε τη χαλάρωση ορισμένων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη με αντάλλαγμα αυτή να περιορίσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες Ωστόσο, αξίζει να τονίσουμε ότι τον Απρίλιο του 2016 ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε δηλώσει ότι στα χαρτιά οι ΗΠΑ επιτρέπουν σε ξένες τράπεζες να έχουν επαφές με το Ιράν, αλλά στην πράξη δημιουργούν ιρανοφοβία ώστε καμιά να μην συναλλάσσεται με το Ιράν"

Επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί ήταν εκείνος που είχε αρχίσει τις συνομιλίες με τον Μπαράκ Ομπάμα γεγονός το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και ‘’ριζοσπαστικό’ καθώς οι συνομιλίες με ξένους ηγέτες θεωρούνταν ταμπού στο Ιράν για πολλές δεκαετίες. Σε περίπτωση που ο Ρουχανί χάσει στις εκλογές αυτό σημαίνει αυτόματα ότι οι ρεφορμιστές χάνουν την εξουσία και αυτό σημαίνει επάνοδο των συντηρητικών.

Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, theguardian.com
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ