Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Πρόεδρος του Ιράν για Τραμπ: H ανέγερση τειχών "ανήκει στο παρελθόν"

28.01.2017 | 14:52
Αντέδρασε το Ιράν μετά τις δηλώσεις Τραμπ γα την ανέγερση τείχους. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί επέκρινε σήμερα, χωρίς να τον κατονομάσει, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι η εποχή της ανέγερσης τειχών μετά των χωρών "ανήκει στο παρελθόν".

Ο Ροχανί ωστόσο δεν αντέδρασε άμεσα στην απόφαση Τραμπ για απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από ορισμένες μουσουλμανικές χώρες, ανάμεσά τους Ιρανοί.
"Σήμερα δεν είμαστε πλέον σε μια εποχή όπου κατασκευάζονται τείχη μεταξύ των χωρών. Οι αμερικανοί ηγέτες ξέχασαν ότι πριν από μερικά χρόνια γκρεμίστηκε το Τείχος του Βερολίνου", δήλωσε ο Ροχανί σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. "Πρέπει να καταργηθούν τα τείχη μεταξύ των λαών. Ο κόσμος σήμερα δεν είναι ένας κόσμος όπου ενισχύονται οι αποκλίσεις μεταξύ των κρατών".

Ο Τραμπ υπέγραψε την Τετάρτη διάταγμα για την ανέγερση τείχους κατά μήκος των μεγάλων συνόρων μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, τηρώντας την πιο εμβληματική προεκλογική του υπόσχεση.

Χθες, υπέγραψε άλλο διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται για τρεις μήνες η είσοδος στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες: Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη. Το μέτρο δεν αφορά πολίτες που έχουν διπλωματικές ή επίσημες βίζες ή εργάζονται σε διεθνείς οργανισμούς.
Ο πρόεδρος Ροχανί επιφυλάχτηκε να αντιδράσει σε αυτό το διάταγμα.

Το Ιράν και οι ΗΠΑ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις εδώ και 37 και πλέον χρόνια, αλλά σχεδόν ένα εκατομμύριο Ιρανοί ζουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με επίσημα ιρανικά στατιστικά στοιχεία. Οι Ιρανοί που ζουν στις ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη ιρανική κοινότητα που ζει στο εξωτερικό. Πολλοί Ιρανοί ταξιδεύουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους.
Ο Ροχανί, ο οποίος μιλούσε σε διεθνές συνέδριο για τον τουρισμό, δήλωσε ότι από τότε που η Ισλαμική Δημοκρατία υπέγραψε τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τις μεγάλες δυνάμεις, τον Ιούλιο του 2015, "άνοιξε τις πύλες της στους ξένους τουρίστες".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ