Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προς οριστικοποίηση η συμφωνία Ρωσίας -Τουρκίας για τον TurkStream

10.10.2016 | 13:06
 Η Τουρκία και η Ρωσία σκοπεύουν να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσαν ένας Τούρκος αξιωματούχος και πηγές από τον τομέα ενέργειας.

Αξιωματούχοι από τη ρωσική κρατική εταιρία παραγωγής αερίου Gazprom, την εταιρία που έχει την ευθύνη του έργου, πραγματοποιούν συναντήσεις από την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα και η διακυβερνητική συμφωνία για το έργο έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Έχουμε ξεπεράσει τα περισσότερα από τα προβλήματα. Σκοπεύουμε να επιλύσουμε τα εναπομείναντα θέματα και να την ετοιμάσουμε για υπογραφή», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η τελευταία εκδοχή θα παρουσιαστεί στον Ερντογάν και τον Πούτιν στη συνάντησή τους αργότερα σήμερα. «Η τελική απόφαση θα είναι πολιτική… Εάν οι ηγέτες το αποφασίσουν, η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί σήμερα, διαφορετικά το αργότερο σε λιγες εβδομάδες».

Άλλη πηγή κοντά στο έργο δήλωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν δημιουργήσει «σημαντική δυναμική», ότι υπάρχει πολιτική βούληση και ότι η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί τη Δευτέρα. Δεύτερη πηγή κοντά στις συνομιλίες είπε ότι η τουρκική και η ρωσική αντιπροσωπεία θέλουν να παρουσιάσουν στους δύο ηγέτες μια συμφωνία έτοιμη προς υπογραφή.

Ο Ερντογάν και ο Πούτιν θα συναντηθούν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ενέργειας που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.


Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία σχεδιάζει να υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία για τον TurkStream τον Οκτώβριο. 

Ο καιρός της ανταλλαγής κατηγοριών μεταξύ του Πούτιν και του Ερντογάν, έπειτα από την κατάρριψη από την τουρκική αεροπορία ενός ρωσικού καταδιωκτικού τον Νοέμβριο του 2015, μοιάζει να έχει περάσει.
Πλέον έχει έρθει η ώρα της ενεργειακής συνεργασίας και οι δύο ηγέτες έχουν στόχο να επαναλάβουν τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν στην κατασκευή του ρωσοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη περνώντας από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στην κατασκευή από τη Μόσχα του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού.

Η συνάντηση των δύο ηγετών, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη όπου ο Πούτιν θα συμμετάσχει στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ενέργεια, θα είναι η τρίτη από τότε που Μόσχα και Άγκυρα αποφάσισαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους μετά τη σοβαρή κρίση που προκλήθηκε από την κατάρριψη του ρωσικού καταδιωκτικού πάνω από τη Συρία από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Σε αντίποινα η Ρωσία είχε επιβάλει μια σειρά οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, μεταξύ αυτών η απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ προς της χώρα, γεγονός που μεταφράστηκε σε μείωση κατά 83% του αριθμού των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία στη διάρκεια ενός έτους.
Παρά όμως την πρόσφατη προσέγγισή τους, Μόσχα και Άγκυρα εξακολουθούν να έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις σε ό,τι αφορά τη συριακή κρίση. Η Ρωσία είναι η βασική σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει τους αντάρτες που επιθυμούν την αποχώρησή του.
Πάντως, οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν βάλει στην άκρη τις διαφωνίες τους για το θέμα αυτό προκειμένου να επικεντρωθούν στους τομείς πιθανής συνεργασίας, κυρίως στην ενέργεια. Μάλιστα, Ρωσία και Τουρκία σκοπεύουν να ενισχύσουν τις οικονομικές τους συναλλαγές, ώστε να φτάσουν τα 100 δισεκ. δολάρια τον χρόνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσω αυτής της προσέγγισης με τη Ρωσία, η Τουρκία θέλει να στείλει ένα μήνυμα στη Δύση ότι είναι ακόμη σε θέση να «ακολουθεί τον δικό της δρόμο».

Ο αγωγός φυσικού αερίου TurkStream θα επιτρέψει τη μεταφορά 31,5 δισεκ. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη και με αυτό τον τρόπο θα περιορίσει την εξάρτηση της Μόσχας από την Ουκρανία.
Το στρατηγικής σημασίας σχέδιο είχε αποκαλυφθεί στα τέλη 2014 εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, περίοδο κατά την οποία εγκαταλείφθηκε το σχέδιο του South Stream μέσω της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο μπλόκαρε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά τις φιλοδοξίες των δύο χωρών, οι αναλυτές παραμένουν σκεπτικοί σχετικά με την αποδοτικότητα του σχεδίου και την πραγματοποίησή του, καθώς η κατασκευή του δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Μόνη πρόοδος που φαίνεται πραγματικά πιθανή μεταξύ των δύο χωρών είναι η συνέχιση της κατασκευής από τους Ρώσους του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, στη νότια Τουρκία. Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 18 δισεκ. ευρώ, είναι σημαντική για τον Ερντογάν ο οποίος με αυτό τον τρόπο επιθυμεί να ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία της χώρας του.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ