OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home Uncategorized

Προσφυγικό: Αγωνία για κρούσματα φυματίωσης σε στρατιωτικούς σε hotspot

04/07/2016 - 21:30
ΜΚΟ - Έρευνες
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

 Θετικοί στην εξέταση «μαντού», βρέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr οκτώ στρατιωτικοί που κάνουν υπηρεσίες σε κέντρο προσφύγων στην περιοχή της Ηπείρου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεταξύ αυτών είναι και ένας στρατιώτης που υπηρετεί τη θητεία του.

Οι εξετάσεις συνεχίζονται σε όλο το προσωπικό, για να βρεθούν ποιοι είναι θετικοί στην φυματίωση.

Το θέμα των εξετάσεων για φυματίωση προέκυψε όταν λίγο πριν το Πάσχα Σύριος ο οποίος νοσούσε από φυματίωση και έπαιρνε φάρμακα στην πατρίδα του, έφθασε στον προσφυγικό καταυλισμό, αλλά είχε διακόψει τα φάρμακα. Ο ασθενής απομακρύνθηκε, αλλά φαίνεται ότι είχε μολύνει και άλλα άτομα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον περιφερειακό Τύπο της Ηπείρου έγινε αναφορά για περιστατικά που εντόπισαν οι υγειονομικές υπηρεσίες, με τρια παιδιά να νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Εκτοτε αποφασίστηκαν εξετάσεις και στο στρατιωτικό προσωπικό που κάνει υπηρεσίες στα κέντρα. Οι πρώτες εξετάσεις έγιναν απο γιατρό του πανεπιστημιακού νοσοκομείου και σήμερα οκτώ άτομα έλαβαν την ένδειξη «θετικό» και παραπέμφθηκαν για περισσότερες εξετάσεις. Παράλληλα, έγιναν νέες εξετάσεις σε άλλα άτομα και αναμένονται την ερχόμενη Πέμπτη τα αποτελέσματα.

Το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους στρατιωτικούς, αλλά και στους γονείς των οπλιτών που υπηρετούν στην περιοχή, καθώς φοβούνται ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης της νόσου. Ωστόσο οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές είναι αρκετά καθησυχαστικές, καθώς είναι από τις ασθένειες που αντιμετωπίζονται. 

Να σημειωθεί πάντως ότι τα τελευταία χρόνια, όπως πληροφορούμαστε, δεν γίνεται εμβόλιο για τη φυματίωση, γιατί θεωρείται ότι είναι χαμηλής αποτελεσματικότητας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει τα ακόλουθα για τη φυματίωση:

Πώς μεταδίδεται η φυματίωση;

Μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, με την εισπνοή σταγονιδίων που περιέχουν μυκοβακτηρίδια. Τα άτομα με πνευμονική φυματίωση αποβάλλουν πολύ μικρά τέτοια σταγονίδια με τον βήχα, το φτάρνισμα και τη δυνατή ομιλία. Τα άτομα αυτά μεταδίδουν συνήθως τη νόσο στους ανθρώπους που είναι σε επαφή μαζί τους αρκετές ώρες κάθε μέρα. Αυτοί μπορεί να είναι η οικογένειά τους, οι φίλοι τους ή οι συνάδελφοι στη δουλειά.

Πώς μπορώ να ελέγξω αν έχω μολυνθεί;

Η εξέταση Mantoux είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να δούμε αν κάποιος έχει μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Είναι ένα δερματικό τεστ που βασίζεται στην ενδοδερμική ένεση μικρής ποσότητας
φυματινικής πρωτείνης και η αντίδραση στο τεστ διαβάζεται μετά από 2-3 ημέρες.

Θετική δερμοαντίδραση Mantoux σημαίνει ότι έχω μολυνθεί με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης σε κάποια φάση της ζωής μου, δεν σημαίνει όμως ότι νοσώ.

Μία θετική Mantoux, μπορεί να οφείλεται και στο εμβόλιο BCG, όμως εάν η αντίδραση είναι μεγάλη, έχετε εμβολιαστεί πριν από πολλά χρόνια ή έχετε έρθει σε επαφή με άτομο που έχει μεταδοτική φυματίωση (πνευμονική), μπορεί να οφείλεται και σε μόλυνση από το μυκοβακτηρίδιο. Αυτό θα το κρίνουν οι επαγγελματίες υγείας που θα αξιολογήσουν τη Mantoux.

Πολλοί άνθρωποι που μολύνονται με το μυκοβακτηρίδιο δηλαδή έχουν «λανθάνουσα φυματική λοίμωξη», δεν αρρωσταίνουν ποτέ από φυματίωση.

Μπορεί να θεραπευτεί η φυματίωση και πώς;

Η φυματίωση σχεδόν πάντα μπορεί να θεραπευτεί, πρέπει όμως να λαμβάνονται περισσότερα από ένα φάρμακα και για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αριθμός των μικροβίων που πρέπει να σκοτωθεί είναι μεγάλος αλλά και για να αποφευχθεί η ανάπτυξη στελεχών του μυκοβακτηριδίου που είναι ανθεκτικά σε κάποιο ή κάποια φάρμακα.

Σημειώνεται ότι σήμερα κυκλοφορούν τέτοια ανθεκτικά στελέχη και αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζεται διεθνώς με ιδιαίτερη προσοχή.
Συνήθως, 2-4 εβδομάδες μετά την έναρξη θεραπείας με κατάλληλα φάρμακα, το άτομο που νοσεί δεν μεταδίδει πια τα μυκοβακτηρίδια στους άλλους.

Δείτε τι λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνοντας κλικ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φυματίωση: από τη διάγνωση στη θεραπεία!


Tags: ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΦΥΜΑΤΙΩΣΗ

Related Posts

Καιρός
Uncategorized

Καιρός: βροχές και χαλάζι προβλέπει η ΕΜΥ

17/04/2019 - 19:10
Uncategorized

Συναγερμός στην Ακρόπολη με δύο τραυματίες από κεραυνό

17/04/2019 - 17:17
Uncategorized

Τοποθετήθηκε το άγαλμα του Μέγα Αλεξάνδρου στο κέντρο της Αθήνας – ΦΩΤΟ

17/04/2019 - 14:59

Διαβάστε Επίσης

Αγώνας δρόμου για να κλείσουν οι Bergamini: Έγκριση από το ΚΥΣΕΑ για την διακρατική συμφωνία

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1963 ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Σαρλ ντε Γκολ, μιλάει στη Βουλή των Ελλήνων

Νέα προειδοποίηση Τραμπ στο Ιράν μετά τη συνομιλία με τον Νετανιάχου: «Ο χρόνος τρέχει»

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 200 βλήματα προς το Ισραήλ και τα στρατεύματά του στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο

Axios: Η Κούβα αγόρασε πάνω από 300 στρατιωτικά drones και σχεδιάζει επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους

Νετανιάχου: «Επεκτείνουμε τον έλεγχό μας στην Γάζα – Είχα προειδοποιήσει για την απειλή των drones πριν 6 χρόνια»

Axios: Οι σύμβουλοι του Τραμπ ανησυχούν ότι η Κίνα μπορεί να εισβάλλει στην Ταϊβάν τα επόμενα 5 χρόνια

Top News

Survivor: Τα πρώτα λόγια του Σταύρου Φλώρου μέσα από το νοσοκομείο, μετά το ατύχημα - «Χαμογελάω γιατί μου έχετε δώσει δύναμη»

YFSF - Η Ιουλία Καλλιμάνη συνάντησε τον «εαυτό της» στη σκηνή και αναφώνησε: «Καλέ εγώ»

Akylas: Οι νέες φωτογραφίες από την επιστροφή του και τα ευφάνταστα τραγούδια που ετοιμάζει για τους Έλληνες

Λένα Ζευγαρά: «Ησυχαστήριο για μένα είναι το χωριό όπου μεγάλωσα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert