Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσφυγικό: Επιπλέον λεφτά για την Τουρκία ζητά τώρα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ ο Επίτροπος Έτινγκερ

25.08.2017 | 19:59
Περισσότερα χρήματα πρέπει να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τον Προϋπολογισμό, Γκίντερ Έτινγκερ. Τα χρήματα αυτά θα πρέπει τώρα να δοθούν από τα κράτη-μέλη.

«Τα κράτη-μέλη πρέπει να δώσουν ακόμη τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ» δηλώνει ο κ. Έτινγκερ στο περιοδικό «Der Spiegel» που θα κυκλοφορήσει αύριο. Σύμφωνα με το περιοδικό, η ΕΕ είχε συμφωνήσει να δώσει έξι δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία ως το 2018, για δράσεις όπως η στέγαση και εκπαίδευση των προσφύγων.

Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από την πρώτη δόση, ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, θα προγραμματιστούν ως το τέλος του έτους ενώ στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2018 έχουν ήδη οριστεί 300 εκατομμύρια για τη δεύτερη δόση. Όπως επισημαίνει ο κ. Έτινγκερ, για το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που απομένει, υπόχρεα είναι πλέον τα κράτη-μέλη.

Έως τώρα, η Γερμανία έχει συνεισφέρει, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο ειδικοί της ΕΕ θεωρούν ότι το Βερολίνο θα πρέπει για την δεύτερη δόση να καταβάλει πολύ περισσότερα, σημειώνει το περιοδικό. Από τη μία πλευρά, η ΕΕ δύσκολα θα καταφέρει να δώσει πάλι τόσα χρήματα από τον δικό της προϋπολογισμό και από την άλλη είναι εντελώς ανοιχτό εάν η Μεγάλη Βρετανία, η οποία θέλει να αποχωρήσει από την ΕΕ, θα εξακολουθήσει να είναι πρόθυμη να πληρώνει για την συμφωνία με την Τουρκία.

Η γερμανική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να περιορίσει τις πληρωμές προς την Τουρκία λόγω της απολυταρχικής πορείας του Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει το Spiegel. Το Βερολίνο σκεφτόταν ιδιαίτερα τη λεγόμενη προενταξιακή βοήθεια, την οποία λαμβάνει η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη.

Σύμφωνα όμως με το περιοδικό, οι περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ απορρίπτουν το αίτημα του Βερολίνου να σταματήσει αυτή η βοήθεια. Αυτή τη στιγμή μόνο μια μειοψηφία στηρίζει την πρόταση του Βερολίνου.

(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)  

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ