Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Ποιο ήταν το πρόσωπο της χρονιάς για τις Ένοπλες Δυνάμεις;

31.12.2012 | 23:01

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Την ιστορία και τα γεγονότα ,μικρά ή μεγάλα τα δημιουργούν άνθρωποι. Τα πρόσωπα παίζουν πάντα το κεντρικό ρόλο στην ιστορία που κάθε μέρα γράφεται. Στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων αυτός ο κανόνας είναι ακόμη πιο ισχυρός.

Η χρονιά που σήμερα φεύγει ήταν ένα έτος που οι Ένοπλες Δυνάμεις έπαιξαν ρόλο πρωταγωνιστικό στην επικαιρότητα. Ίσως το μοναδικό θετικό που θα έχουν να κρατήσουν οι άνθρωποι των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ότι επιτέλους μετά από 38 χρόνια απόλυτης σιωπής ακούστηκαν φωνές που έφεραν στ΄ αυτιά όλων μας τα αυτονόητα:

•ότι κάτω από τη στολή υπάρχουν άνθρωποι

•ότι οι στρατιωτικοί είναι ΚΑΙ εργαζόμενοι

•ότι οι στρατιωτικοί δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνουν πραιτωριανοί κανενός,γιατί έχουν μία και μοναδική αποστολή: την ασφάλεια της χώρας από εξωτερικές απειλές και την διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της

•ότι οι πολιτικοί πρέπει επιτέλους να ασχοληθούν με την Εθνική Άμυνα. Όχι για να πλουτίσουν όπως έγινε σε ορισμένες περιπτώσεις, ούτε για να επιθεωρούβ αγήματα και να βγάζουν εντυπωσιακές φωτογραφίες για τα προεκλογικά τους περίπτερα. Αλλά επειδή αν καταρρεύσει η Εθνική Άμυνα ,καταρρέουν όλα!

•ότι οι Αρχηγοί δεν είναι πια “αμίλητα-ακούνητα στρατιωτάκια”, αλλά έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται το βάρος της στολής που φορούν.


Ποια ήταν τα πρόσωπα που έφεραν μέσα στο 2012 όλα αυτά στο προσκήνιο; Η άποψη του Onalert :


•Πρόσωπο της χρονιάς κατά τη γνώμη μας ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης. Όχι επειδή έκανε το αυτονόητο μεν ,αλλά πρωτάκουστο για τα ελληνικά χρονικά να τοποθετηθεί δημόσια ενώ ήταν εν ενεργεία. Αλλά για την ποιότητα του λόγου του και των επιχειρημάτων του, μέσω των οποίων έστειλε το απολύτως σαφές μήνυμα: “Ως εδώ ,δεν πάει άλλο”. Ο Αρχηγός μίλησε όχι ως εκπρόσωπος συντεχνίας και “διεκδικητής αιτημάτων”, αλλά ως πραγματικός Αρχηγός επισημαίνοντας τις ευθύνες που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό για την εκπλήρωση της αποστολής τους.

“Χάλασε τη σούπα” πολλών. Πρώτα απ΄ όλα των πολιτικών που 38 χρόνια τώρα ήταν “χαλαροί”, γιατί ήξεραν ότι αν κάτι πάει στραβά στο χώρο της Άμυνας ,υπάρχουν έτοιμα και κυρίως σιωπηλά κεφάλια για κόψιμο. Και τώρα το ίδιο θα συμβεί,αλλά τουλάχιστον κάποιος τόλμησε να μιλήσει και οι πολίτες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.•Ο πρώην Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, θα ήταν ασφαλώς το πρόσωπο της χρονιάς αν δεν υπήρχε η συνέντευξη του Αντιναύαρχου Χρηστίδη. Η παραίτησή του το περασμένο καλοκαίρι, ήταν χωρίς αμφιβολία βόμβα που το ωστικό της κύμα έφθασε μέχρι το κεντρικό πυρήνα της κυβέρνησης και πραγματικά άλλαξε τη ροή των γεγονότων στις κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιπλέον έδειξε ότι οι “νέες γενιές” Αρχηγών έχουν και θα έχουν στις τάξεις τους όλο και περισσότερους αξιωματικούς που αναγνωρίζουν ότι η θέση του Αρχηγού πρέπει να έχει το ανάλογο κύρος και να αντιμετωπίζεται με τον ανάλογο σεβασμό από την όποια πολιτική ηγεσία.

Η παραίτηση Ζιαζιά και η απήχηση που είχε στο προσωπικό θα αποτελέσει νομίζουμε παράδειγμα για τους επόμενους.

Το πόσο “πόνεσε” η απόφαση του Ζιαζιά φάνηκε από τη βίαιη,συκοφαντική και ύπουλη επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον του συγκεκριμένα “κέντρα” και κονδυλοφόροι.


 
•Ο  στρατιωτικός που τόλμησε να μιλήσει τη χρονιά που πέρασε είναι χωρίς αμφιβολία εκ των βασικών πρωταγωνιστών της χρονιάς που πέρασε. Είτε διαφωνεί ,είτε συμφωνεί κάποιος με τις απόψεις ,τις θέσεις και τη δράση τους, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο “αγωγός” αυτής της φωνής απόγνωσης ήταν ο ΣΥΣΜΕΔ και ο επικεφαλής του Ανέστης Τσουκαράκης. Πολλοί μπορεί να διαφωνήσετε,αλλά η πραγματικότητα δεν μπορεί να αγνοηθεί. 

Η έλλειψη υπεράσπισης από την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία επί σειρά ετών ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε ένα μεγάλο μέρος των στρατιωτικών σε απόγνωση και στην ανάγκη να ακουστούν. Ο ΣΥΣΜΕΔ ανέλαβε αυτό το ρόλο και μέχρι στιγμής ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται τη κατάσταση είναι αν μη τι άλλο ψύχραιμος,νηφάλιος και σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεσματικός.


Προφανώς πολλοί θα διαφωνείτε με τις επιλογές μας. Τα  μηνύματά σας αναμένονται... 

 

ΣΧΟΛΙΑ