Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Πρόβλημα δεν είναι ο Ερντογάν αλλά ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε κανέναν να τον αντιμετωπίσει

11.08.2014 | 00:01
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Κόντρα πάντα στην “τουρκοφοβία” που δεκαετίες μας ταλαιπωρεί και σε πλήρη αντίθεση με τον άκριτο θαυμασμό που εκφράζουν πολλοί στην Ελλάδα για τον Ταγίπ Ερντογάν θα επαναλάβουμε αυτό που και σ΄ άλλες περιπτώσεις έχουμε υποστηρίξει: Το πρόβλημα δεν είναι ο Ερντογάν ,αλλά ότι εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε κανέναν να …τον μαρκάρει!

Ότι πρόκειται για έναν χαρισματικό ηγέτη δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε. Το ξέρει ο πλανήτης όλος. Μπορεί να είναι υπερβολική η σύγκρισή του με τον Κεμάλ ,αλλά εδώ που τα λέμε ποιος άλλος πρωθυπουργός και τώρα πρόεδρος μπορεί να συγκριθεί με τον ιδρυτή του τουρκικού κράτους; Ποιος άλλος έχει βάλει τη σφραγίδα του στην πορεία της χώρας αυτής όσο βρισκόταν στο τιμόνι της.

Όπως πολλοί χαρισματικοί ηγέτες ο Ερντογάν έχει πολλά ελαττώματα. Η αλαζονεία του; Ατελείωτη; Η έλλειψη ψυχραιμίας του σε δύσκολες στιγμές και οι βίαιες αντιδράσεις του; Πολύ συχνό φαινόμενο.

Τα λάθη του στην εξωτερική πολιτική; Πολλά και θα δούμε πως και αν θα τα πληρώσει η Τουρκία. Όμως ο Ερντογάν να το πούμε πολύ απλά και καθαρά είναι “παίκτης”. Μεγάλος μάλιστα. Σαν παλιός ποδοσφαιριστής γνωρίζει ότι αν δεν βγεις στο γήπεδο να αγωνιστείς θα χάσεις τον αγώνα στα χαρτιά. Ο Ερντογάν μπαίνει στο τερέν πολλές φορές σαν ταύρος σε υαλοπολείο. Δεν του βγαίνει πάντα. ΄Εχει φάει “γκολ” , έχει “σκοράρει” αλλά πάνω απ΄ όλα είναι “παίκτης” υπολογίσιμος . Πολλοί εκνευρίζονται μαζί του, αλλά κανείς δεν τον αγνοεί. Ακόμη περισσότεροι επιθυμούν τη πτώση του αλλά κανείς δεν τολμά να την “προκαλέσει”. Δεν μπορεί άλλωστε εύκολα να γίνει κάτι τέτοιο. Ο Ερντογάν έχει μαζί του κόσμο πολύ και φανατικό. Μπορεί η Κωνσταντινουπολη κι άλλα μεγάλα αστικά κέντρα να “κάηκαν” κυρίως από τη τουρκική νεολαία,αλλά η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα. Κι όπως φάνηκε η “επαρχία” της ψηφίζει “δαγκωτό Ταγίπ”.

Θ΄ αρχίσουν ,αν δεν άρχισαν ήδη οι αναλύσεις και οι ερμηνείες για το τι σημαίνει για την Ελλάδα η εκλογή Ερντογάν στην προεδρία. Πολλά και τίποτα. Πολλά γιατί οι εξουσίες του πλέον διευρύνονται . Πολλά γιατί ο Ερντογάν είναι σαφές επιδιώκει να …γράψει ιστορία και κάποια …κεφάλαιά της μπορεί να μας αφορούν. Πολλά γιατί η περιοχή μας φλέγεται και ο Ερντογάν αλώνιζε ως πρωθυπουργός και θα συνεχίσει να αλωνίζει ως πρόεδρος.

Δεν θα σήμαιναν τίποτα απολύτως όλα αυτά, αν στην Αθήνα υπήρχε ένας “αντι-Ερντογάν”. Δεν υπάρχει! Σ΄ όλη τη μεταπολίτευση οι ηγέτες που ήταν “παίκτες” στην εξωτερική πολιτική -ανεξαρτήτως αν κάποιος συμφωνούσε ,συμπαθούσε ή ενέκρινε τις πολιτικές τους- ήταν οι Καραμανλής ο πρεσβύτερος, ο Παπανδρέου ο Ανδρέας εννοείται και ο Μητσοτάκης . Τέλος! Από εκεί και πέρα περάσαμε στο μοντέλο του “χρήσιμου διαχειριστή” που μας λάνσαρε το επικοινωνιακό σύστημα Σημίτη χρόνια πριν εκείνος κατορθώσει να γίνει τελικά πρωθυπουργός με τα γνωστά και ανεπανόρθωτα καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα. Χρήσιμος διαχειριστής όπως η ίδια η ζωή απέδειξε όχι των εθνικών συμεφερόντων αλλά …όλων των άλλων.

Το μοντέλο του “καλού και υπάκουου” αλλά …”ευρωπαϊκού παιδιού” ,οδήγησε την Ελλάδα όλο και περισσότερο σε μια εσωστρέφεια που σήμερα πια είναι θανάσιμη για την επιβίωση της χώρας. Η οικονομική κρίση κατά την ταπεινή μας γνώμη δεν δικαιολογεί αυτή την αδιαφορία και την έλλειψη σχεδιασμού για τον ρόλο και τον προορισμό που θέλει να έχει η χώρα . Η οποία παραδόξως είναι η μοναδική -μα η μοναδική- λωρίδα γης σε μια τεράστια έκταση που ξεκινά από τη Δυτική Αφρική ,μέχρι την Ουκρανία και το Ιράκ, όπου υπάρχει απόλυτη ηρεμία και ασφάλεια. Δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί ούτε στο ελάχιστο δείχνοντας ότι και την εξωτερική μας πολιτική την έχουμε παραδώσει προ καιρού σε ξένα χέρια.

Σ΄ ότι έχει να κάνει με την Τουρκία του Ερντογάν; Θα επιστρέψουμε από εκεί που ξεκινήσαμε. Δεν πρέπει να την φοβομάστε. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να πατάμε γερά στα πόδια μας. Όχι δεν σημαίνει απαραίτητα αυτό ότι πρέπει να αγοράσουμε κι άλλα όπλα. Έχουμε αρκετά, αρκεί να δουλεύουν σωστά.

Θα πρέπει να υπάρξει κάποιος ,που να εμπνεύσει αυτή τη σιγουριά και την πεποίθηση ότι όποιος κι αν κυβερνά απέναντι δεν θα ρισκάρει να τα βάλει μαζί μας, γιατί το κόστος θα είναι μεγάλο. Με λίγα λόγια ψάχνουμε τον …Ερντογάν μας όπως είχε γράψει προ καιρού στο Onalert ο επίτιμος Α/ΓΕΝ Αντώνης Αντωνιάδης.


Διαβάστε ακόμη:


ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ: Ερντογάν Αττίλας επικαλείται την τουρκική εισβολή στην ΚύπροΗ "φούσκα" του Ερντογάν είναι από τούβλα! Η αλήθεια για την "ισχυρή οικονομία" του


"Η χαρά της Τουρκίας το εμπάργκο Πούτιν" - Γιατί ο Ερντογάν πανηγυρίζει παραμονές εκλογών 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ