Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτόγνωρο κύμα μεταναστών και προσφύγων δέχεται η Μεσόγειος

25.08.2014 | 13:12
Ο Ευρωπαικός Νότος δέχεται πρωτόγνωρο κύμα προσφύγων και μεταναστών λόγω της αστάθειας σε Β. Αφρική και Μέση Ανατολή

Σημαντικά αυξημένη ροή μεταναστών διαπιστώθηκε το τριήμερο, καθώς, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα, «συζητάμε για 996- δηλαδή 1.000 ανθρώπους- στη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, από την Παρασκευή. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχουμε δεχθεί. Οι 200 διασώθηκαν από τη θάλασσα και τους υπόλοιπους τους βρήκαμε, χωρίς να έχουμε κάνει κάτι. Είναι κοντά στα 100 παιδιά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παιδιά ήταν και οι διασωθέντες από τα ναυάγια. Η κατάσταση στα κέντρα κράτησης είναι στο απροχώρητο. Η ροή είναι αυξημένη και αυτό έχει σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Τα προσφυγικά ρεύματα έχουν συγκεκριμένο χρόνο αντίδρασης απέναντι στα γεγονότα. Οι κάτοικοι, στην αρχή, παραμένουν για να δουν πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα κοντά στην εστία τους. Στη συνέχεια, αποφασίζουν να φύγουν διότι ο κίνδυνος συνεχίζει– και αυτό γίνεται κυρίως με τους Σύρους που βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο στην Τουρκία– και όταν δεν έχει τελειώσει η κρίση και δεν μπορούν να γυρίσουν σπίτι τους, τότε αρχίζουν και ψάχνονται για άσυλο σε κάποια χώρα της ΕΕ. Άλλοι τόσοι περίπου βρίσκονται σε Λίβανο και Ιορδανία. Συζητάμε για πάνω από 100.000 ανθρώπους στα παράλια».

Μόνο σήμερα το πρωί τουλάχιστον 145 παράτυποι μετανάστες περισυνελέγησαν τις πρωινές σήμερα σε διάφορα περιστατικά στο ανατολικό Αιγαίο από πλωτά σκάφη του λιμενικού. Πενήντα δύο μετανάστες σε δύο διαφορετικά περιστατικά διεσώθησαν βόρεια της Σάμου από πλωτό περιπολικό, 46 στα ανατολικά της Χίου, 43 στα ανατολικά του Αγαθονησίου και 4 στη θαλάσσια περιοχή Ακρα Κόρακα Μήθυμνας Λέσβου. Όλοι οι μετανάστες μεταφέρθηκαν σε χώρους κράτησης και είναι καλά στην υγεία τους.

Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, στα πλαίσιο της επιχείρησης Mare Nostrum έχουν διασωθεί 3.500 μετανάστες. Όμως, η μαύρη λίστα των θυμάτων στη θάλασσα της Μεσογείου μοιάζει να μην έχει τέλος.

Σε άρθρο στην εφημερίδα «Λα Στάμπα» σχετικά με τους θανάτους και τις συνεχιζόμενες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, η πρόεδρος της ιταλικής βουλής Λάουρα Μπολτρίνι τονίζει: «Μπορούν να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις αν υπάρξει πολιτική βούληση ώστε να δοθούν εναλλακτικές στον διάπλου αυτό. Πρέπει να προσφέρουμε, δηλαδή, σε όσους ζητούν άσυλο, μια επιπλέον δυνατότητα αντί να τους αφήνουμε στο έλεος των δουλεμπόρων».

Ενώ αυξάνονται οι φωνές στη Νότια Ευρώπη που διαμαρτύρονται για την μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι χαρακτηριστική η "σιωπή" των Βόρειων ευρωπαικών χωρών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται έναντι μιας γενικευμένης αστάθειας στα νότια σύνορά της» και «οι νέες προκλήσεις της ΕΕ είναι γεωπολιτικές», αναφέρει ο αρθρογράφος της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», Σάιμον Νίξον, υποστηρίζοντας, ότι «στην Ελλάδα και στην Ιταλία, ιδιαίτερα, η πρόκληση της διαχείρισης μιας τεράστιας εισροής μεταναστών αποτελεί φλέγον πολιτικό ζήτημα». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η Ελβετία σε μετωπική με την ΕΕ για τους μετανάστες

Γιατί οι παράνομοι μετανάστες "προτιμούν" Φαρμακονήσι - Αγαθονήσι;

Ο Στόλος στο Αιγαίο για τους μετανάστες - 5 κανονιοφόροι του ΠΝ αναλαμβάνουν δράση 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ