Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Ψηφίζουν οι τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα για νέα "Βουλή" - Στο 54,6% η συμμετοχή

07.01.2018 | 18:07
Πρώτη δημοσίευση: 2018-01-07 15:52:44
Τελευταία ενημέρωση: 2018-01-07 18:07:06

Ψηφίζουν από τις 8.00 π.μ. οι Τουρκοκύπριοι στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου για την ανάδειξη των 50 μελών της νέας λεγόμενης Βουλής.
Στο 54,6% βρίσκεται η συμμετοχή στην ψηφοφορία στα κατεχόμενα μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου», η προσέλευση είχε ως εξής: στην «επαρχία» Λευκωσίας 52%, στην Αμμόχωστο 50,3%, στην Κερύνεια 54,3%, στη Μόρφου 52,7%, στο Τρίκωμο 56,16% και στη Λεύκα 62,2%, αναφέρει το sigmalive σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.Η ψηφοφορία ολοκληρώνεται στις 18.00 και 190.000 σε 719 κάλπες, καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε οκτώ κόμματα και σχεδόν 400 υποψηφίους.

Δημοσκοπήσεις φέρουν πρώτο το δεξιό-εθνικιστικό Κόμμα Εθνικής Ενότητας.

Tα βασικά ζητήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παντελής απουσία του Κυπριακού από την προεκλογική εκστρατεία είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της αναμέτρησης, όπως αναφέρει το philenews.com. Όλα τα πολιτικά κόμματα επέλεξαν να σταθούν σε ενδοκοινοτικά ζητήματα, προβάλλοντας προτάσεις στη λογική του «να διορθώσουμε το σπίτι μας», την «ΤΔΒΚ».  Oι εκλογές φαίνεται ότι  δεν επηρεάζουν άμεσα τη θέση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δεν ασκεί εκτελεστική εξουσία αλλά κύρια ασχολία του είναι η διαπραγμάτευση του Κυπριακού, αναφέρει επίσης δημοσίευμα του philenews.com.

Επιπλέον όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, παρατηρητές αποδίδουν την απουσία του Κυπριακού από την προεκλογική ατζέντα στα κατεχόμενα στην απογοήτευση που προκάλεσε η κατάρρευση της πολυμερούς διάσκεψης στο ελβετικό θέρετρο του Κραν Μοντάνα στις αρχές του περασμένου Ιουλίου. Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι η σημερινή ψηφοφορία δεν αναδεικνύει τον διαπραγματευτή της τ/κ κοινότητας. Το γεγονός, πάντως, ότι δεν υπάρχει αυτή την περίοδο ούτε υποψία για επανέναρξη της διαδικασίας λύσης, ώθησε τα τ/κ κόμματα να αποφύγουν τον δημόσιο διάλογο για το πολιτικό πρόβλημα του νησιού.

«Ακόμα και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) που θέτει το Κυπριακό πάντα ως το πρωτεύον ζήτημα, έχτισε την προεκλογική του εκστρατεία στην ανάγκη να αλλάξει η δομή του συστήματος στον βορρά», ανέφερε στον «Φ», ο Μέτε Χατάι, αναλυτής στο κυπριακό τμήμα του Ινστιτούτου Ειρήνης και Έρευνας του Όσλο (PRIO).

Ο τουρκολόγος Νίκος Μούδουρος, τόνιζε στο «Φ», τόνισε ότι για τον παραμερισμό του Κυπριακού υπάρχει και η ιδεολογική πτυχή του ζητήματος. «Οι Τ/Κ φαίνεται να αναπτύσσουν νέες «κόκκινες γραμμές» στο Κυπριακό. Παίρνουν ως δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των Ε/Κ είναι ανέτοιμοι να προχωρήσουν σε διαμοιρασμό της εξουσίας. Ως εκ τούτου, προσπαθούν να μπουν σε έναν διάλογο με την Τουρκία για επίλυση άλλων ανοιχτών ζητημάτων που δεν αφορούν στην ε/κ κοινότητα, αλλά τις σχέσεις των Τ/Κ με την Τουρκία».

Τα ζητήματα αυτά κυριάρχησαν προεκλογικά και είναι τα ακόλουθα:

Ποιοι θα είναι οι πρωταγωνιστές και πώς θα διαχειρίζονται την οικονομική ανάπτυξη των κατεχομένων σε συνθήκες μη ομοσπονδιακής επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Η επιρροή που ασκεί η Άγκυρα στις πολιτικές δομές της τ/κ κοινότητας, ο ρόλος της τουρκικής «πρεσβείας», η μέθοδος εμπλοκής στα ενδοκοινοτικά ζητήματα
Το ζήτημα του πληθυσμού και των υπηκοοτήτων. Το προέβαλε ιδιαίτερα το ΡΤΚ, το οποίο έχει αυστηρές θέσεις επ’ αυτού και έχει δεσμευτεί, αν εκλεγεί, να προχωρήσει σε ακύρωση υπηκοοτήτων που αποδεδειγμένα έχουν δοθεί παράτυπα ή παράνομα. Ήδη προχώρησε σε δικαστικές αγωγές διότι ο απερχόμενος συνασπισμός ΚΕΕ-ΔΚ έχει εκχωρήσει περίπου δέκα χιλιάδες νέες υπηκοότητες.

Το πώς θα διαχειριστούν οι τ/κ ζητήματα που άπτονται της διαφθοράς και των σκανδάλων.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται νέο εκλογικό σύστημα, με βάση το οποίο ολόκληρη η κατεχόμενη περιοχή είναι ενιαία εκλογική περιφέρεια, ενώ οι ψηφοφόροι θα έχουν και το δικαίωμα οριζόντιας ψηφοφορίας, δηλαδή επιλογή υποψηφίου από διάφορα κόμματα, γεγονός που θα καθυστερήσει κατά πολλές ώρες την καταμέτρηση και την έκδοση επίσημων αποτελεσμάτων. 

Με πληροφορίες από  ΑΠΕ - ΜΠΕ, philenews.com , sigmalive.com

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ