Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Υπουργείο Άμυνας

Πτήση σωτηρίας με ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού

06.02.2017 | 12:28
Του Απόλλωνα Λεονταρίτη

Την Κυριακή 05 Φεβρουαρίου 2017, στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς, ο Στρατός Ξηράς διέθεσε ελικόπτερο NH-90 της Αεροπορίας  Στρατού για δύο επείγουσες αεροδιακομιδές, ως ακολούθως:
 
 - Ασθενούς από τη Νάξο στη Σύρο.
 - Ασθενούς από τη Μύκονο στη Σύρο.


Πρόκειται για το κλιμάκιο της Αεροπορίας Στρατού, το οποίο εδρεύει στη Σύρο με ένα ελικόπτερο ΝΗ-90 το οποίο εκτελεί αποκλειστικά καθήκοντα αερομεταφορών. Ειδικότερα το ΝΗ-90 το οποίο ανήκει στο 2ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού με έδρα τα Μέγαρα σταθμεύει πλέον μόνιμα στη Σύρο, αναλαμβάνοντας την απαίτηση κάλυψης αερομεταφορών σε ολόκληρη την περιοχή των Κυκλάδων και του Κεντρικού Αιγαίου.

Το κλιμάκιο αποτελείται από πληρώματα και προσωπικό που αντικαθίσταται ανά 10ήμερο, προκειμένου να διατηρείται συνεχής ετοιμότητα για αερομεταφορά περιστατικών ενώ από την έναρξη της λειτουργίας του έχουν πραγματοποιηθεί αποστολές σε συνεχή βάση.

Σημειώνεται πάντως για μια ακόμη φορά  η πλήρης αδιαφορία που δείχνει συστηματικά η κυβέρνηση στην κάλυψη αναγκών του πληθυσμού της νησιωτικής χώρας, επιλέγοντας να επιστρατεύει πανάκριβα και εξειδικευμένα εναέρια μέσα των ΕΔ, σε καθήκοντα που θα έπρεπε να εκτελούν ειδικά διασκευασμένα ελικόπτερα αεροδιακομηδών ενταγμένα σε ανάλογο κρατικό φορέα.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τα ελικόπτερα των ΕΔ - και ιδιαίτερα της Αεροπορίας Στρατού, προορίζονται για την κάλυψη επιχειρησιακών απαιτήσεων οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με τις διαθεσιμότητες που ως γνωστόν το πρόβλημα είναι αναγνωρισμένο και δυσεπίλυτο (με δεδομένη την μειωμένη χρηματοδότηση του αμυντικού προϋπολογισμού του ΥΕΘΑ)

Κατά συνέπεια υπερσύγχρονα εξειδικευμένα εναέρια μέσα που δυστυχώς δεν υπάρχουν σε ικανούς αριθμούς, αναλώνονται σε αλλότρια καθήκοντα με συνέπεια την σταδιακή φθορά τους και τη μειωμένη διαθεσιμότητα τους για κάλυψη καθαρά επιχειρησιακών αποστολών. Κατάσταση η οποία δεν είναι δυνατόν να συντηρείται επ άπειρον. Άκρως επιτακτική είναι η σύσταση πολιτικού φορέα με προσωπικό και μέσα ειδικά προσανατολισμένα για το συγκεκριμένο ρόλο, τα οποία θα πρέπει να αναζητηθεί οδός χρηματοδότησης από κονδύλια της ΕΕ.

Δυστυχώς οι διαπιστώσεις είναι μονότονα επαναλαμβανόμενες αφού φαίνεται ότι στο Μαξίμου δεν υπάρχει ..λήψη.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ