Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πτώση στις πωλήσεις όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού

18.02.2013 | 10:07
Οι πωλήσεις όπλων μειώθηκαν το 2011 για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του '90, καθώς οι οικονομίες βρίσκονται σε πορεία επιβράδυνσης, ενώ η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού υποχώρησε διότι μειώθηκαν οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, αναφέρει κορυφαίο think-tank.

Οι πωλήσεις το 2011 για τους 100 μεγαλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως, ανήλθαν σε 410 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας πτώση περίπου 5%, αναλογα και με τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις. Οι αντίστοιχες πωλήσεις το 2010 ήταν 411 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε στη Στοκχόλμη το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη (SIPRI).

Το συγκεκριμένο ινστιτούτο που καταρτίζει το σχετικό κατάλογο από το 1989, δεν περιλαμβάνει στη λίστα του, τις κινεζικές επιχειρήσεις λόγω έλλειψης διαθέσιμων στοιχείων. «Οι πολιτικές λιτότητας και οι προτεινόμενες πραγματικές μειώσεις σε στρατιωτικές δαπάνες, καθώς και οι αναβολές προγραμμάτων προμήθειας όπλων επηρεάζουν τις συνολικές πωλήσεις όπλων στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη», ανέφερε σε ανακοίνωση του το SIPRI.

«Οι αποχωρήσεις των στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν καθώς και το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Λιβύη έπαιξαν επίσης ρόλο στην πτωτική τάση », σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι αμυντικές δαπάνες μειώθηκαν για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας-90, και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε η Σούζαν Τζάκσον, ερευνητής στο SIPRI.

Από τις επιχειρήσεις στις κορυφαίες θέσεις ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει από το 2010. Η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη, η Βoeing προσπέρασε τη βρετανική BAE Systems στη δεύτερη θέση, ενώ και η General Dynamics βρέθηκε μια θέση ψηλότερα προσπερνώντας τη Northrop Grumman, στη θέση τέσσερα.

Πάντως σύμφωνα με το ινστιτούτο SIPRI, κατά την περίοδο 2002-2011, οι πωλήσεις όπλων από τις 100 κορυφαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 51%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περικοπές και στο Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό!

Βούτυρο ή κανόνια" Ένας στρατηγός -που έχασε το γιό του σε πόλεμο- δίνει απάντηση.Βίντεο

ΗΠΑ: Παραδοχή για αποστολή όπλων στην Συριακή αντιπολίτευση
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ