Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυρηνικά - Ιράν: Η πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων

18.11.2014 | 14:34
Αρχίζει σήμερα στη Βιένη ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων  των μεγάλων δυνάμεων του σχήματος "5+1" (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.  "Μία ιστορική συμφωνία είναι δυνατή", εάν δεν διατυπωθούν υπερβολικές απαιτήσεις", δηλώνει ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών

Υπό το κράτος των αυστηρών διεθνών κυρώσεων, το Ιράν επιδιώκει την άρση των οικονομικών αυτών μέτρων που πλήττουν την οικονομία του και το έχουν απομονώσει διεθνώς. Οι μεγάλες δυνάμεις απαιτούν από την Τεχεράνη να περιορίσει δραστικά τις πυρηνικές της ικανότητες ώστε να καταστεί αδύνατη η επιλογή της κατασκευής πυρηνικού όπλου.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι μία ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι δυνατή, εάν οι μεγάλες δυνάμεις δεν διατυπώσουν "υπερβολικές απαιτήσεις" σήμερα , κατά την άφιξή του στη Βιένη για να συμμετάσχει στον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

"Εάν φθάσουμε σε μία λύση που θα λαμβάνει υπ΄όψιν τα συμφέροντα της χώρας, θα επιτύχουμε συμφωνία. Εάν, εξαιτίας υπερβολικών απαιτήσεων της άλλης πλευράς, δεν φθάσουμε σε αποτέλεσμα, ο κόσμος θα καταλάβει ότι η Ισλαμική Δημοκρατία επεδίωξε μία λύση, έναν συμβιβασμό και μία εποικοδομητική συνεννόηση και ότι δεν υποχωρεί ως προς τα δικαιώματά της και το μεγαλείο του (ιρανικού) έθνους", είπε.

Επειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις ενός έτους, οι διπλωμάτες έχουν πλέον στη διάθεσή τους λιγότερες από επτά ημέρες, μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, για να φθάσουν σε μία συμφωνία επί του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, που δηλητηριάζει τις διεθνείς σχέσεις εδώ και δώδεκα χρόνια.

Το απόγευμα οι εκπρόσωποι των μεγάλων δυνάμεων του σχήματος "5+1" (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) θα έχουν μία πρώτη διερευνητική συνάντηση . Οι υπόλοιποι, πλην του ιρανού, υπουργοί Εξωτερικών αναμένονται στη Βιένη τις προσεχείς ημέρες.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Χάρτη:  jssnews.com


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ