Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

"ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ": Το εντυπωσιακό ΒΙΝΤΕΟ της άσκησης !

31.10.2014 | 15:49
Εντυπωσιακά είναι τα πλάνα της άσκησης ¨Πυρπολητής 8/14¨, που περιεχει το βιντεο που ακολουθεί και την οποία παρακολούθησε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτεμπεργκ μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Δημήτρη Αβραμόπουλο, την Αν. Υπουργό κ Φώφη Γεννηματά και την υπόλοιπη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου.

Το σενάριο, το οποίο εν μερει αποδίδει το βίντεο, προέβλεπε εκτέλεση επιχειρήσεων αποτροπής για κατάληψη μικρονήσου του Αν. Αιγαίου και σε περίπτωση αποτυχίας, εκτέλεση αμφίβιας ενέργειας για ανακατάληψή της, με σκοπό την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Στο πλαίσιο της άσκησης με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωσταράκου συγκροτήθηκε η Δύναμη «Δ» η οποία και εκτέλεσε το σενάριο με την επίδειξη μέρους των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων τις οποίες είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει μπροστά στα μάτια του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στο πλαισιο της άσκησης που διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία στη βραχονησίδα Πλατεια, στον Αργοσαρωνικό.

Είναι η πρώτη φορά που Γεν. Γραμματέας του ΝΑΤΟ  κ. Γιενς Στόλτεμπεργκ παρακολουθεί από ελληνικό πλοίο εθνική άσκηση - και αυτό κάτι σημαίνει ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. ( Διαβάστε ποιος είναι ο Γενς Στόλτεμπεργκ εδώ)

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ακρίβεια το συντονισμό το ρεαλισμό και τον επαγγελματισμό που διέκριναν τα σενάρια της συγκεκριμένης άσκησης που προέβλεπε την ανακατάληψη βραχονησίδας. (Για να διαβάσετε όλο το άρθρο και να δείτε  πληθώρα φωτογραφιών εδώ)
Στην άσκηση συμμετείχαν 4 φρεγάτες, 8 πυραυλάκατοι, 4 κανονιοφόροι, 5 ελικόπτερα Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού, επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι , της Αεροπορίας Στρατού, μεταφορικά ελικόπτερα Σινούκ και ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και αεροσκάφη Mirage- 2000 και F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας και τμήματα των ειδικών δυνάμεων, καθώς και σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Τα σενάρια της άσκησης περιελάμβαναν:

-Ταχεία καταρρίχηση ομάδας ανορθόδοξου πολέμου στην εν κινήσει φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ.

Προσέγγιση ταχέων σκαφών ομάδας ανορθόδοξου πολέμου εκατέρωθεν της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ.

-Διεξαγωγή ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων από ελικόπτερα Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού

Ανάδυση υποβρυχίου Πόντος

-Παραπλανητική ενέργεια από πλοία ταχείας μεταφοράς (Χοβερκραφτ Ζούμπρ) ρωσικής κατασκευής.

-Αερομαχίες μεταξύ αεροσκαφών F-16 και ΜΙΡΑΖΕ-2000 με ελιγμούς μεγάλου βαθμού δυσκολίας

-Φωτογράφηση των εχθρικών θέσεων από αεροσκάφος RF-4 το οποίο συνόδευαν αεροσκάφη F-16

-Βομαβαρδισμό θέσεων του εχθρού από αεροσκάφη διώξεως βομβαρδισμού

-Αποβατική ενέργεια

-Καταρρίχηση αλεξιπτωτιστών από 30 μέτρα από μεταφορικό ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού NH-90.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή επιχείρησης έρευνας και διάσωσης σε πεδίο μάχης με ελικόπτερο Σουπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας την οποία υποστήριξαν αεροσκάφη F-16 και επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού.

Την άσκηση παρακολούθησαν επίσης ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς.
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ