Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πούτιν: "Δεν εκδίδουμε τον Σνόουντεν"

01.07.2013 | 21:41
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατέστησε σήμερα σαφές πως η χώρα του «δεν παραδίδει ποτέ κανέναν», έστω κι αν στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει ανταλλαγές, όμως τόνισε ότι ο πρώην συμβασιούχος της αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, «δεν είναι ευπρόσδεκτος στη Ρωσία» και εξέφρασε την συμπαράστασή του στις ΗΠΑ για την υπόθεση.


«Η Ρωσία δεν παραδίδει ποτέ κανέναν και δεν έχει την πρόθεση να το κάνει τώρα. Στην καλύτερη περίπτωση, είχαμε ανταλλάξει πράκτορες των δικών μας μυστικών υπηρεσιών στο εξωτερικό με πρόσωπα που είχαν συλληφθεί και καταδικασθεί στη Ρωσία», επισήμανε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας μιας διεθνούς συνόδου κορυφής κρατών-εξαγωγέων φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος τόνισε πως ο Σνόουντεν μπορεί να παραμείνει στη Ρωσία εάν και μόνον όταν «πάψει να προκαλεί κακό στις ΗΠΑ», στις οποίες καταζητείται για κατασκοπεία.

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, ο Πούτιν επανέλαβε πως η ρωσική αντικατασκοπία δεν συνεργάζεται με τον Σνόουντεν, τον οποίον προέτρεψε να αποχωρήσει από τη Ρωσία το ταχύτερο δυνατόν: «εάν θέλει να πάει κάπου και κάποιος εκεί τον δεχθεί, τότε με όλη μου την καρδιά», υπογράμμισε εμφατικά ο Ρώσος ηγέτης.

Ο Σνόουντεν, «δεν θεωρείται πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών, εκλαμβάνεται ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως ένας νέος αντιφρονών, κάτι σαν τον Ζαχάροφ», πρόσθεσε ο Πούτιν, αναφερόμενος στον διάσημο σοβιετικό διαφωνούντα Αντρέι Ζαχάροφ.Όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις φήμες ότι ο Σνόουντεν ενδέχεται να δραπετεύσει από τη χώρα με μία από τις αποστολές των εξαγωγέων που συμμετέχουν στη συνδιάσκεψη, στην οποία έχουν προσκληθεί επίσημοι όπως οι πρόεδροι της Βενεζουέλας και της Βολιβίας, ο Πούτιν εξέφρασε την άγνοιά του για τέτοιου είδους σχέδια.

«Εάν επιθυμεί να παραμείνει εδώ υπάρχει ένας όρος: θα πρέπει να σταματήσει τη δραστηριότητα που αποβλέπει στο να προκαλέσει κακό στους Αμερικανούς εταίρους μας, όσο κι εάν αυτό ακούγεται παράδοξο προφερόμενο από τα δικά μου χείλη», τονισε ο Ρώσος πρόεδρος. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ