Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πούτιν - Σίνζο Άμπε: Αγκάθι οι Κουρίλες για την ειρήνη

27.05.2018 | 09:33
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε συζήτησαν στο Κρεμλίνο το θέμα της «ειρηνευτικής συμφωνίας», η οποία δεν υπεγράφη ποτέ ανάμεσα στις δύο χώρες μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εξαιτίας της διαφοράς τους για τις Κουρίλες Νήσους.

«Συζητήσαμε το θέμα μίας ειρηνευτικής συμφωνίας. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με υπομονή να αναζητούμε μία λύση που θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ρωσίας και της Ιαπωνίας και θα είναι αποδεκτή από τους λαούς των δύο χωρών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας κατά την διάρκεια τη κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τις συνομιλίες.

Ο ιάπωνας πρωθυουργόςαπό την πλευρά του δήλωσε ότι η επίλυση της διαφοράς που διαρκεί εδώ και 70 χρόνια είναι δύσκολη , αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τεθεί ένα τέλος στο πρόβλημα κατά την διάρκεια «της γενιάς μας».

«Είναι ο βασικός στόχος του προγράμματός μας», συνέχισε ο Σίνζο Ανμπε.

Η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν κατόρθωσαν μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου να υπογράψουν συνθήκη ειρήνης εξαιτίας των Κουρίλων, ηφαιστειογενών νήσων που ανήκουν επισήμως στην ρωσική περιοχή της Σαχαλίνης, αλλά διεκδικούνται από την Ιαπωνία.

Σειρά σχεδίων για την βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών με επίκεντρο τις Κουρίλες έχουν τεθεί σε εφαρμογή.«Θα διευκολύνουμε την επίσκεψη πολιτών της Ιαπωνίας» στις Κουρίλες, δήλωσε για παράδειγμα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πλήρης αποπυρηνικοποίηση

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο και ο Σίνζο Αμπε αναφέρθηκε στην ανάγκη μίας πλήρους και οριστικής αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην υπόθεση της Βόρειας Κορέας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να διατηρήσουν την κατάσταση στο πεδίο της διπλωματίας, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας η Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει πλήρως όλα τα πυρηνικά όπλα, μετά την συνάντησή τους στην Μόσχα όπου συζήτησαν το θέμα της Βόρειας Κορέας και άλλα γεωπολιτικά ζητήματα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ