Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πούτιν: Tα γεγονότα της Κριμαίας έδειξαν τις ικανότητες του ρωσικού στρατού

28.03.2014 | 13:48
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επαίνεσε τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία, ρόλος που έδειξε τις "νέες ικανότητες" του ρωσικού στρατού.

"Τα γεγονότα στην Κριμαία ήταν μία δοκιμασία. Εδειξαν τις νέες ικανότητες των ενόπλων μας δυνάμεων και το σθεναρό ηθικό των ανδρών", δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο οποίος έχει αρνηθεί ότι ρώσοι στρατιώτες διεξήγαγαν τις επιχειρήσεις κατάληψης της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας, κάνοντας λόγο για δράση τοπικών "ομάδων αυτοάμυνας".

Ο ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε "την διοίκηση και τους άνδρες του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και τις υπόλοιπες μονάδες που είναι ανεπτυγμένες στην Κριμαία για την αυτοσυγκράτηση και το θάρρος που επέδειξαν", κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής μεταλλίων στο Κρεμλίνο.
"Ο επαγγελματισμός των ρώσων στρατιωτικών επέτρεψε την αποφυγή προκλήσεων, εμπόδισε την αιματοχυσία και εγγυήθηκε τις προϋποθέσεις ενός ελεύθερου και ειρηνικού δημοψηφίσματος", πρόσθεσε.
"Πρέπει τώρα να συνεχίσουμε να αναπτύσουμε τις ικανότητες των μονάδων των ενόπλων μας δυνάμεων στη μάχη. Και στην Αρκτική", πρόσθεσε.

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι όλοι οι ουκρανοί στρατιώτες πιστοί στις αρχές του Κιέβου έχουν αποχώρησει από την Κριμαία, ενώ όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χερσονήσου βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο ρώσος υπουργός Αμυνας δήλωσε επίσης στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα παραδώσει στο Κίεβο στρατιωτικά οχήματα και αεροσκάφη των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων που δεν πέρασαν στη ρωσική πλευρά.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας χαρακτήρισε σήμερα "μη εποικοδομητική" τη χθεσινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με την οποία κηρύσσεται άκυρο το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας και κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι χρησιμοποίησαν εκβιασμούς για να εξασφαλίσουν υποστήριξη στους κόλπους του ΟΗΕ υπέρ του σχεδίου απόφασης.

Η μη δεσμευτική απόφαση εγκρίθηκε με 100 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 58 αποχές, σε μία ψηφοφορία που σύμφωνα με τις δυτικές χώρες επισφράγισε την απομόνωση της Μόσχας.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών οι δυτικές χώρες κατηγορούνται ότι έκαναν χρήση ενός συνδυασμού πολιτικού εκβιασμού και οικονομικών απειλών για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη της απόφασης, χρησιμοποιώντας το "εναπομείναν δυναμικό της μηχανής της προπαγάνδας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου".

Ωστόσο, πολλοί δυτικοί διπλωμάτες ανέφραν ότι ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη πραγματοποίησε μία εκστρατεία επιθετικού "lobbying" κατά της απόφασης, σε μία ένδειξη του πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει η Μόσχα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η οποία καταδικάζει τους χειρισμούς της που κατέληξαν στην προσάρτηση της Κριμαίας.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ