Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Πως πολεμά η Τουρκία τον ισλαμικό εξτρεμισμό;

15.01.2015 | 13:59
Του Burak Bekdil

Η Τουρκία δεν είναι σοβαρή όταν λέει πως θα πολεμήσει κατά του ακραίου Ισλάμ, από την στιγμή που ο ίδιος ο ηγέτης της Ερντογάν, δηλώνει πως ισλαμική τρομοκρατία δεν υπάρχει.

Οι επιθέσεις στο Παρίσι αποκάλυψαν την βαθιά ισλαμική ιδεολογία που διακατέχει τους ηγέτες της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μετείχε στην πορεία του Παρισίου, κατά της τρομοκρατίας.

Και πάλι όμως ο Νταβούτογλου βρήκε ευκαιρία να χαρακτηρίσει το Ισλάμ ως “θεμελιώδες συστατικό της Ευρώπης” (Νταβούτογλου: "Το Ισλάμ είναι στην Ευρώπη και θα μείνει"). Είπε επίσης πως αυτοί που επιτέθηκαν στο γαλλικό περιοδικό δεν ήταν μουσουλμάνοι που είχαν μεγαλώσει σε μια μουσουλμανική χώρα, αλλά στο Παρίσι, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Οι Τούρκοι πολιτικοί, όπως ο βουλευτής και σημαίνον στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, Αλί Σεχίν, έφτασαν στο σημείο να υποστηρίξουν πως η επίθεση στο Παρίσι ήταν μια συνωμοσία κατά του Ισλάμ από μη μουσουλμάνους, με σκοπό να ενισχυθεί το κύμα “ισλαμοφοβίας”στην Ευρώπη (Τούρκος βουλευτής: "Δεν ήταν μουσουλμάνοι οι τρομοκράτες στο Παρίσι"). Ο Σεχίν υποστήριξε πως ακόμα και η ιαχή “Αλλαχού ακμπάρ” που φώναξαν οι τρομοκράτες, δεν ειπώθηκε, διαψεύδοντας και τους επιζώντες, αυτόπτες μάρτυρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τούρκος αρχιμουφτής Μεχμέτ Γκορμέζ, υποστηρίζοντας πως κάποιοι άλλοι έκαναν τις επιθέσεις για να ρίξουν το βάρος στους μουσουλμάνους. Το 2012, ο ίδιος, είχε επισκεφθεί τη Δανία, με σκοπό την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας (Παρίσι - Tζιχαντιστές - Τροφοδοτείται η ισλαμοφοβία στην Ευρώπη). Ο Δανός σκιτσογράφο Κουρτ Βέστεργκααρντ, ο οποίος είχε απειληθεί γιατί είχε δημοσιεύσει σκίτσα του Μωάμεθ, τον είχε καλέσει να τον επισκεφθεί. Φυσικά ο Γκορμέζ δεν πήγε.

Το τι ακριβώς πρεσβεύει ο Γκορμέζ φαίνεται από τον φετβά που δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες, με τον οποίο καλούσε τους “πιστούς” να σβήσουν τα τατουάζ τους, αλλά και να μην έχουν σκύλους στα σπίτια τους, ούτε πίνακες ζωγραφικής, διότι ο “προφήτης” Μωάμεθ είχε πει πως οι άγγελοι δεν επισκέπτονται σπίτια όπου ζουν σκύλοι ή υπάρχουν ζωγραφιές.


Τα ίδια, πάνω-κάτω, ανέφερε και ο τουρκικός, φιλοκυβερνητικός Τύπος. Η ισλαμική εφημερίδα Γενί Ακίτ έγραψε “Κλάψε τώρα Παρίσι. Υπάρχουν πολλοί νέοι, έτοιμοι να πάρουν εκδίκηση για όσους καταδικάσατε σε μια ζωή γεμάτη αμαρτίες. Υπάρχουν πολλοί νέοι που θέλουν να εκδικηθούν, αντί να αυτοκτονήσουν”. Η εφημερίδα επίσης έγραψε ότι δεν θεωρεί τις επιθέσεις στο Παρίσι ως τρομοκρατικές ενέργειες.

Στράφηκε και κατά της πορείας που έγινε προς τιμή των θυμάτων, γιατί κάποιοι από τους συμετέχοντες κρατούσαν κουρδικές σημαίες και “σημαίες του κράτους τρομοκράτη, του Ισραήλ”. Η Γενί Ακίτ δεν είναι μια τυχαία εφημερίδα, αλλά έχει ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με το ισλαμικό περιβάλλον Ερντογάν.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν, πάντως, το πως η Τουρκία του Ερντογάν πολεμά τον ισλαμική τρόμο. Τον “πολεμά” λέγοντας απλώς πως δεν υπάρχει. Εξάλλου όλα θα είναι καλά αν οι Τούρκοι σταματήσουν να κάνουν τατουάζ, να έχουν σκύλους ή πίνακες στα σπίτια τους. Την ίδια ώρα τα φερέφωνα Ερντογάν φωνάζουν “Κλάψε, τώρα Παρίσι”.

Πηγή: Hurriyet
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ