Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

Πώς μπορεί να βοηθήσει το ΝΑΤΟ στο μυστήριο του υποβρυχίου;

22.10.2014 | 14:50
Μετάφραση/Επιμέλεια - OnAlert
Πηγή - CNN

Το μυστήριο του υποβρυχίου εχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα. Ένα απο αυτα ειναι και ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη Βαλτική. Το αμερικανικο πρακτορείο CNN σ'ενα σύντομο δημοσίευμα αναφέρει οτι το ΝΑΤΟ ίσως θα έπρεπε να βοηθήσει στο κυνήγι του άγνωστου σκάφους.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στα ανοικτά των ακτών της Σουηδίας εγείρουν πολλά ερωτήματα, για τα οποία εμείς δεν εχουμε απαντήσεις, γράφει το CNN.

Την περασμένη εβδομάδα, σουηδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο στρατός της χώρας έψαχνε για ένα υποβρύχιο σκάφος, πιθανώς ένα ρωσικό υποβρύχιο, καθως έγινε εκπομπή σήματος κινδύνου που φέρεται να έγινε στα ρωσικά (παρόλο που η Ρωσία έχει αρνηθεί οτι έχει οποιαδήποτε σκάφη στα χωρικά ύδατα της Σουηδίας).

Τώρα, καθώς το σουηδικό Ναυτικό συνεχίζει να ψάχνει για το αγνώστο σκάφος που μπορεί να βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της χώρας, αξίζει να έχουμε κατά νου κάποια βασικά στοιχεία για το θέμα.

Πρώτον, ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος είναι πολύπλοκος και πολύ δύσκολος. Ειδικά στα στενά όρια χωρικών υδάτων, τα πλεονεκτήματα συνήθως τα εχει το υποβρύχιο. Το βραχώδες δάπεδο και οι ιδιαιτερότητες της Βαλτικής μπορούν να κρύψουν τις μαγνητικές ή ακουστικές υπογραφές που δίνουν σε πλοία, ελικόπτερα και αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να εντοπίζουν κάποιο υποβρύχιο σκάφος.

Δεύτερον, αυτό η ιστορία ξετυλίγεται με φόντο τις σημαντικές περικοπές στον προϋπολογισμό που έχουν γίνει στο Σουηδικό ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.
Γενικώς οι Σουηδοί έχουν μια ικανή και επαγγελματική στρατιωτική δύναμη. Όμως, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δεν έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε ανθυποβρυχιακές δυνατότητες πολέμου.

Οι Σουηδοί δεν ειναι μόνοι τους σε αυτο τον τομέα. Πολλά από τα άλλα ευρωπαϊκά έθνη έχουν υποστεί περικοπές στον τομέα αυτό καθώς ειχαν την αίσθηση ότι ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος ήταν κάτι που θα χρειαζόντουσαν κατά της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, και σε μικρότερο βαθμό κατά τη διάρκεια της Ουκρανικής κρίσης με τη Ρωσία.

Αν και η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, που σημαίνει οτι αυτή η επιχείρηση είναι μια εθνική προσπάθεια, είναι ένας πολύ ισχυρός εταίρος του ΝΑΤΟ και έχει εμπλακεί αρκετά και με θετικό τρόπο στο Αφγανιστάν, τα Βαλκάνια, τη Λιβύη και σε άλλες επιχειρήσεις. Ωστόσο, το γεγονός παραμένει ότι χωρίς κάποια συνθήκη εκ μέρους το ΝΑΤΟ δε μπορεί να συμμετάσχει. Αν οι Σουηδοί ζητήσουν βοήθεια, είναι πιθανό ότι το ΝΑΤΟ θα ανταποκριθεί, αλλά μέχρι σήμερα δεν το έχουν κάνει

Τελικά, όμως, μπορει να μην μάθουμε ποτέ τι ακριβώς εχει γινει.
Είναι απόλυτα δυνατό να ήταν ένα ρωσικό υποβρύχιο που εκτελούσε κάποια μυστική αποστολή συλλογής πληροφοριών, που κατά κάποιο τρόπο πήγε στραβά. Μπορεί το υποβρύχιο να εχει εξαφανιστεί ή μπορεί να εξακολουθεί να βρίσκεται στην περιοχή ενώ η Ρωσία σχεδιάζει κάποιο σχέδιο δράσης.
Η πιο πρόσφατη δήλωση από τη Ρωσία, ότι θα μπορούσε να είναι ένα ολλανδικό υποβρύχιο, φαίνεται εξαιρετικά απίθανη, σύμφωνα πάντα με το αμερικανικο πρακτορείο CNN.
Αν ήταν σκάφος οποιουδήποτε άλλου έθνους, θα είχαν πιθανότατα συνεργαστεί με τους Σουηδούς αμέσως αν το σκάφος τους βρισκόταν σε κίνδυνο.

Οι Σουηδοί, οι οποίοι είναι ικανοί και επαγγελματίες, φαίνεται να επιμένουν στις ανησυχίες τους σχετικά με ένα άγνωστο υποβρύχιο σκάφος. Και η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να λένε ψέμματα.
Με αυτό κατά νου, το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να βοηθήσει με κάποιο τρόπο για να λυθεί το πρόβλημα - ειδικά εάν υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα ενός σκάφους σε κίνδυνο - όποιες και να ειναι οι συνθήκες της παρουσίας του στη Βαλτική.

Μετάφραση/Επιμέλεια - OnAlert
Πηγή - CNN 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ