Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς οι ΗΠΑ κατέστρεψαν τουρκικό αντιτορπιλικό στο Αιγαίο!

01.10.2014 | 19:31
Σαν σήμερα, πίσω στο έτος 1992, συνέβη ένα απίστευτο δυστύχημα στο Αιγαίο που συντάραξε την Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το 1992 ο Ψυχρός Πόλεμος αποτελούσε παρελθόν και το ΝΑΤΟ αναζητούσε νέο ρόλο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκίνησε το Αιγαίο η καθιερωμένη νατοϊκή άσκηση Display Determination (Επίδειξη Αποφασιστικότητας), με τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων από τέσσερις χώρες της Συμμαχίας (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία και Τουρκία). Το γενικό πρόσταγμα είχε ο ναύαρχος Τζέρεμι Μπόορντα, μετέπειτα αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΝ. (πηγή: Σαν Σήμερα)

Την 1η Οκτωβρίου του 1992, οι επιτελείς του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Σαρατόγκα, στο πλαίσιο της νατοϊκής άσκησης πραγματοποίησαν εικονική εκτόξευση του πυραυλικού συστήματος Sea Sparrow εναντίον του τουρκικού αντιτορπιλικού Μουαβενέτ.

Τότε συνέβη το μοιραίο. Είτε από μηχανικό πρόβλημα, είτε σειρά λαθών και παρανοήσεων στην εκτέλεση της διαταγής, αντί των εικονικών εκτοξεύσεων, βλήθηκαν δύο «ολοζώντανοι» πύραυλοι εδάφους - αέρος που έπληξαν καίρια το Μουαβενέτ στη γέφυρα! Ακολούθησαν σκηνές αλλοφροσύνης καθώς πέντε μέλη του τούρκικου πληρώματος σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν. Το τούρκικο αντιτορπιλικό υπέστη ανεπανόρθωτη καταστροφή...

Το περιστατικό προκάλεσε ταραχή στη Συμμαχία και την Ουάσιγκτον, δεδομένου ότι εκείνη την εποχή υπήρχαν σκιές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, εξαιτίας των πληροφοριών για αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους του Ιράκ.

Διαβάστε όλην την ιστορία αναλυτικά, σε σχετικό αφιέρωμα του OnAlert// Ιστορικά 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ