Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Πύραυλοι και λεξικά: Ζούμε σε ένα τρελό κόσμο -δείτε γιατί!

22.09.2017 | 20:25
του Αλέξανδρου Θεολόγου

H Βόρεια Κορέα δια του υπουργού Eξωτερικών απειλεί με δοκιμή βόμβας υδρογόνου στον Ειρηνικό, αλλά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν "πάρει φωτιά" για μια λέξη! Κανείς δεν ασχολείται με το τί σημαίνει μια βόμβα υδρογόνου, αντιθέτως, εκατομμύρια άνθρωποι ψάχνουν να βρουν τί σημαίνει... η αγγλική λέξη "dotard". Τα ηλεκτρονικά λεξικά έχουν ανάψει, το Twitter και όλα τα social media ζουν σήμερα γύρω απ΄αυτή τη λέξη που έχει προκαλέσει από καυγάδες μέχρι ατέλειωτα γέλια.

Τί συμβαίνει λοιπόν με το "dotard"; Είναι η λέξη που στα ελληνικά θα μεταφράζαμε ως "γεροξεμωραμένος" ή "γεροξεκούτης". ΄Ετσι αποκάλεσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον Ντόναλντ Τραμπ. Μόνο που στον αγγλόφωνο κόσμο η λέξη αυτή σήμερα είναι... ξεχασμένη, σχεδόν άγνωστη, αφού πρόκειται για λέξη του 14ου αιώνα που την χρησιμοπούσαν πολύ ως τον 19ο αιώνα και μετά ξέφτισε. Μάλιστα ήταν αγαπημένη του Σαίξπηρ, που την χρησιμοποίησε σε τουλάχιστον τέσσερα έργα του.

Έτρεξαν λοιπόν στα λεξικά τους (που σπάνια έχουν δει τόσο ενδιαφέρον) οι αγγλόφωνοι, είδαν τι σημαίνει -περίπου- και άρχισαν να καυγαδίζουν μεταξύ τους για την ακριβή σημασία της. Στον καυγά μπήκαν και όσοι ήξεραν Κορεάτικα, αφού στα Κορεάτικα την είπε ο Κιμ, προσπαθώντας να εξηγήσουν ακριβώς τη σημασία και την μετάφρασή της.

Συγχρόνως ξέσπασε και δεύτερος καυγάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: ΄Οσοι αντιπαθούν τον Τραμπ, χαίρονται ιδιαιτέρως και διασκεδάζουν αφάνταστα που ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ο οποίος "ξέρει καλύτερα αγγλικά από τον Τραμπ, βρήκε την κατάλληλη λέξη για να τον περιγράψει". Και όσοι συμπαθούν τον Αμερικανό πρόεδρο φωνάζουν "ντροπή σας να συμφωνείτε με τον Κιμ"!

Στο μεταξύ με την βόμβα υδρογόνου ουδείς ασχολείται. Προφανώς ο κόσμος προτιμά να γελάει παρά να φοβάται. Ωστόσο η απειλή της Πιόνγκγιάνγκ σημαίνει ότι αν η βόμβα, που έχει ήδη επιδείξει ο Κιμ, δοκιμαστεί στον αέρα πάνω από τον Ειρηνικό υπάρχουν οι εξής πιθανότητες: Αν η δοκιμή είναι επιτυχής, επειδή η Βόρεια Κορέα δεν ειδοποιεί για τις δοκιμές όπως κάνουν οι άλλες χώρες, θα σκοτωθεί όποιος βρίσκεται σε αεροπλάνο ή σε πλοίο στην περιοχή.

Αν δοκιμαστεί ανεπιτυχώς, μπορεί να πέσει στην Ιαπωνία -και αυτό θα σημαίνει όχι μόνο θανάτους αλλά και "απάντηση", δηλαδή την αρχή πυρηνικού πολέμου. Σε κάθε περίπτωση φυσικά η καταστροφή στο περιβάλλον θα είναι τεραστίων διαστάσεων.

Ίσως ο κόσμος να πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με τους "dotard" ηγέτες του και... να διαβάσει περισσότερο Σαίξπηρ.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ