Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυρετός πολέμου μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας - Ανησυχία ΗΠΑ

30.03.2013 | 07:48

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ότι η χώρα έχει τεθεί σε «κατάσταση πολέμου» κατά της Νότιας Κορέας, κλιμακώνοντας τη σκληρή ρητορική εναντίον της Σεούλ και της Ουάσιγκτον, η οποία οξύνθηκε μετά τις νέες διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Πιόνγκγιανγκ, εξ αιτίας των πυρηνικών δοκιμών που εξελίσσει.
«Από τη στιγμή αυτή και μετά, οι σχέσεις Βορρά-Νότου, εισέρχονται στην κατάσταση πολέμου και όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν μεταξύ του Βορρά και του Νότου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αναλόγως », αναφέρεται σε βορειοκορεατική ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA και κοινοποιήθηκε σε όλα τα θεσμικά και στρατιωτικά όργανα του καθεστώτος.
Τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου είναι σε τεχνική «κατάσταση του πολέμου» επί σειρά δεκαετιών, καθώς ο κορεατικός πόλεμος της περιόδου 1950-53, έληξε με ανακωχή και όχι με κάποια συνθήκη ειρήνης.

Ανησυχία ΗΠΑ


Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι λαμβάνει «σοβαρά» την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου εναντίον της Νότιας Κορέας, σημειώνοντας ότι παρόμοιες απειλές από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ δεν είναι συχνές.
«Είδαμε τη νέα ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας. Παίρνουμε στα σοβαρά αυτές τις απειλές και είμαστε σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας, ειδικά τη Νότια Κορέα», δήλωσε ο Κέιτλιν Χάιντεν, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η χώρα έχει τεθεί σε «κατάσταση πολέμου» κατά της Νότιας Κορέας κλιμακώνοντας τη σκληρή ρητορική κατά της Σεούλ και της Ουάσιγκτον που οξύνθηκε μετά τις νέες διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Πιόνγκγιανγκ εξ αιτίας των πυρηνικών δοκιμών που εξελίσσει.
«Από τη στιγμή αυτή και μετά, οι σχέσεις Βορρά-Νότου εισέρχονται στην κατάσταση πολέμου και όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν μεταξύ του Βορρά και του Νότου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αναλόγως » αναφέρεται σε βορειοκορεατική ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA και κοινοποιήθηκε σε όλα τα θεσμικά και στρατιωτικά όργανα του καθεστώτος.

Τα Β-2

Με έναν διττό στόχο σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, που ζητούν να τηρηθεί ο όρος της ανωνυμίας τους, το Πεντάγωνο έστειλε πάνω από τον ουρανό της Νότιας Κορέας, ένα ζεύγος βομβαρδιστικών Β-2 των γνωστών Στέλθ, τα οποία μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και θεωρούνται αιχμή του δόρατος της αμερικανικής πολεμικής ισχύος.
Σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους, στόχος είναι, αφενός να καθησυχαστούν οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, από τις συνεχιζόμενες απειλές της Βόρειας Κορέας, και αφετέρου να αναγκαστεί η Πιονγκγιάνγκ να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για τα πυρηνικά.
Αλλά παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα, σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους, αν ο νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν λάβει το "διπλωματικό" μήνυμα που στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρώτη αντίδραση του, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, ήταν να διατάξει, τα πυραυλικά συστήματα της χώρας του, να είναι έτοιμα να πλήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι είναι προβληματισμένοι σχετικά με τον τρόπο που δρα ο νεαρός Κιμ Γιονγκ Ουν Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι ο πατέρας του Κιμ, ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ήταν τουλάχιστον πιο προβλέψιμος. «Απειλούσε, κέρδιζε την παγκόσμια προσοχή, χωρίς να προκαλεί ανοιχτή σύγκρουση, και στη συνέχεια έκανε χρήση της κρίσης ως μόχλευση για τις επόμενες διπλωματικές διαπραγματεύσεις» ανέφερε ο αξιωματούχος.
Αυτή τη φορά, οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν ακολουθεί την ίδια στρατηγική. «Όλα τα στοιχήματα είναι αποτυχημένα», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης του Κιμ Γιονγκ Ουν .
Όσον αφορά τις πτήσεις των βομβαρδιστικών Στελθ πάνω από τη Νότια Κορέα είναι ασαφές αν η Ουάσιγκτον ενημέρωσε την Κίνα, τη βόρειο σύμμαχο της Βόρειας Κορέας και μοναδικό σημαντικό σύμμαχο της Πιονγκγιάνγκ. Πάντως το σχέδιο εγκρίθηκε από τον Λευκό Οίκο και συντονίζεται σε συνεργασία με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, είπε ο ίδιος αξιωματούχος.
 

 

ΣΧΟΛΙΑ