Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

166 εκατομμύρια ευρώ για μισθώσεις πυροσβεστικών ελικοπτέρων

04.12.2012 | 00:31
166 εκατομμύρια σε μία τετραετία δαπάνησε η χώρα για μισθώσεις πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης. Το ποσό είναι μεγάλο και προέκυψε από την απάντηση που έδωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί σε ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου.

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 1029/27-08-12) που κατατέθηκε από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την ένταξη των ελικοπτέρων Chinook της αεροπορίας στρατού στη διαδικασία αεροπυρόσβεσης, o Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας , ενημέρωσε ότι όσον αφορά τις μισθώσεις πτητικών μέσων για τα έτη 2007 έως 2011 δαπανήθηκαν 166 εκατ. ευρώ !!!

Για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, το Πυροσβεστικό Σώμα πραγματοποίησε μίσθωση 10 ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης διαφόρων τύπων για χρονικό διάστημα 3 ετών με δυνατότητα προαίρεσης για άλλα 2 έτη. Το ακριβές ποσό που έχει δαπανηθεί για τη μίσθωση ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης το έτος 2012 δεν έχει ακόμα καθοριστεί επακριβώς!!
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, απάντησε ότι οι ΕΔ διατηρούν σε ετοιμότητα δυο ελικόπτερα τύπου CHINOOK CH-47D για να συνδράμουν στο παραπάνω έργο τα οποία δεν είναι σχεδιασμένα για επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών. Χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται μόνο ως συμπληρωματικά των λοιπών κατάλληλων ιπταμένων πυροσβεστικών μέσων, σε έσχατη ανάγκη και σε περιπτώσεις αντιμετώπισης μεγάλων πυρκαγιών.

“Ο Υπουργός μας παραθέτει μια σειρά από συνέπειες που θα είχε η ένταξη των ελικόπτερων CH-47D σε μόνιμη βάση στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης όπως η μείωση της δυνατότητας της Μονάδας να ανταποκριθεί στην επιχειρησιακή αποστολή της, λόγω των επιπρόσθετων υποχρεώσεων που θα απαιτηθούν να υλοποιηθούν, την υποβάθμιση του επιπέδου της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις λόγω εκτεταμένων αναγκών συντήρησης καθώς και η απαίτηση για εξεύρεση επιπρόσθετων πόρων ώστε η Μονάδα να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις πυρόσβεσης”,υποστηρίζει σε δήλωσή του ο κ.Οικονόμου προσθέτοντας:

“Δυστυχώς για μια ακόμη φορά παρατηρείται απροθυμία των εμπλεκόμενων Υπουργείων να αξιοποιήσουν όλα τα υπάρχοντα μέσα αεροπυρόσβεσης που διαθέτει η χώρα μας προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις ανάγκες ενοικίασης πτητικών μέσων. Ειδικά στις παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι απαραίτητο να εξοικονομήσουμε κάθε δυνατό πόρο αξιοποιώντας στο έπακρο την περιουσία του ελληνικού λαού.
Εμείς στη Δημοκρατική Αριστερά επιμένουμε ότι πρέπει να υιοθετηθεί η πρόταση μας για την ένταξη των ελικοπτέρων CHINOOK στη διαδικασία αεροπυρόσβεσης. Είναι προφανές ότι πολλά ακόμα ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα μπορούν να προκύψουν εάν εντοπίσουμε που δαπανούνται χρήματα άδικα ενώ υπάρχουν «ίδια» μέσα για την κάλυψη των αναγκών”.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ