Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Rafale: Τα 3 χαρακτηριστικά που κάνουν το γαλλικό μαχητικό να υπερτερεί των αντιπάλων του - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ

06.08.2018 | 09:00
Υπάρχουν τρία χαρακτηριστικά που καθιστούν το Rafale την πρώτη επιλογή για οποιαδήποτε αεροπορία επιθυμεί να εντάξει σε υπηρεσία ένα αεροσκάφος που θα της εξασφαλίζει την εναέρια υπεροχή και θα φέρει σε πέρας πολλαπλές αποστολές. Σήμερα, αναλύουμε αυτά τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το Rafale ένα από τα πιο θανατηφόρα σύγχρονα αεροσκάφη.

Αρχικά, το πρώτο χαρακτηριστικό που κάνει το γαλλικό αεροσκάφος να υπερτερεί έναντι των αντιπάλων του είναι το βλήμα Meteor. Τα Rafale φέρουν τον πύραυλο Meteor ο οποίος αναμφισβήτητα αποτελεί το πιο εξελιγμένο βλήμα αέρος-αέρος στον κόσμο.

Το Meteor έχει εμβέλεια 100 χιλιομέτρων. Ο μόνος άλλος πύραυλος αέρα που έχει εύρος παρόμοιο με τον Meteor είναι ο AIM-120D.Το Meteor έχει κινητήρα ramjet. Ένα συμβατικός ωθητήρας στερεού καυσίμου επιταχύνει τον Meteor μετά την εκτόξευση, όπως και τα περισσότερα βλήματα αέρος-αέρος. Όμως, ενώ κινείται στον αέρα, το βλήμα ανοίγει ένα κανάλι εισαγωγής, επιτρέποντας στον αέρα να εισέλθει στον κινητήρα, θερμαίνοντας το οξυγόνο και ωθώντας το υπερηχητικό βλήμα σε ταχύτητες που αγγίζουν τα Mach 4 (τέσσερις φορές την ταχύτητα του ήχου).Οι μηχανικοί της ευρωπαϊκής εταιρείας MBDA, που κατασκευάζει το βλήμα, έχουν ισχυριστεί ότι ο Meteor προσφέρει "καμία ζώνη διαφυγής" τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή του πυραύλου AIM 120D AMRAAM. Η ζώνη χωρίς διαφυγή είναι ένας όρος εναέριος μάχης για μια κωνική περιοχή που καθορίζεται από τις ικανότητες του πυραύλου - από όπου ένα στοχευμένο αεροσκάφος δεν μπορεί να ξεφύγει μόνο χρησιμοποιώντας τη δική του ικανότητα ελιγμών. Για να επιβιώσει η ζώνη απαγόρευσης διαφυγής, ένα αεροσκάφος πρέπει να είναι σε θέση να μπλοκάρει τον ιχνηλάτη του εισερχόμενου πυραύλου ή να τον εξαπατήσει με τη χρήση αντιμέτρων που απελευθερώνονται στον αέρα για να εμποδίσουν την ανίχνευση από το ραντάρ του βλήματος.

Στην τελική φάση της εμπλοκής στόχου, ένα ενσωματωμένο datalink δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο Meteor. Η χρήση του datalink σημαίνει ότι οι συντεταγμένες των στόχων ενημερώνονται, ενώ ο βλήμα κινείται προς το στόχο του. Ο επαναπροσανατολισμός στόχευσης μπορεί να προέρχεται και από τρίτο σύστημα, δηλαδή από πλατφόρμα διαφορετική από το αεροσκάφος εκτόξευσης.

Το δεύτερο πιο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η παρουσία του υποστρατηγικού βλήματος SCALP.

Ο Scalp είναι ένας πύραυλος τύπου cruise, που κατασκευάζεται από την MBDA. Το Scalp έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά που το καθιστούν εξαιρετικά χρήσιμο. Ο πύραυλος έχει δραστικό βεληνεκές περίπου 560 χιλιομέτρων (300 ναυτικά μίλια). Η εμβέλεια αυτή επιτρέπει στον πύραυλο να εξουδετερώνει χερσαίους στόχους υψηλής αξίας από μεγάλες αποστάσεις.

Φέρει μία τεράστια πολεμική κεφαλή, 450 κιλών τύπου BROACH (Bomb Royal Ordnance Augmented Charge). Αυτό επιτρέπει στον πύραυλο να καταστρέψει ακόμη και ενισχυμένα bunkers. Έχει χρησιμοποιηθεί μάλιστα πρόσφατα σε πραγματικές συνθήκες. Τον Ιούνιο του 2016, η RAF χρησιμοποίησε 4 πυραύλους Scalp εναντίον ενός Bunker του ISIS στο Ιράκ. Οι πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν λόγω της ενισχυμένης κατασκευής του Bunker. Και οι 4 πύραυλοι σημείωσαν άμεσες επιτυχίες, διεισδύοντας βαθιά μέσα στο bunker, καταστρέφοντας τους στόχους τους εντελώς.Καθοδήγηση για το Meteor & Scalp:

Το Rafale έχει επίσης έναν άλλο άσο στο μανίκι του, δηλαδή το νέο του ραντάρ. Το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με το ολοκαίνουργιο ραντάρ RBE2 Active Electronically-Scanned Array (AESA). Αυτά είναι ειδικά χαρακτηριστικά του ραντάρ:

Εκτιμάται ότι έχει μέγιστο εύρος περίπου 200 χλμ. Η εξαιρετική ακτίνα σάρωσης του, του προσφέρει τη δυνατότητα ανίχνευσης αεροσκαφών από μεγάλες αποστάσεις. Ο μέγιστος αριθμός εναέριων στόχων που μπορεί να παρακολουθήσει ταυτόχρονα είναι 40. Ο μέγιστος αριθμός εναέριων στόχων που μπορεί να εμπλέξει ταυτόχρονα είναι 8. Δυνατότητες που υποστηρίζουν εντοπισμό στόχων χαμηλής παρατηρησιμότητας. Υψηλότερη αξιοπιστία για μειωμένη συντήρηση και χαμηλότερο κόστος υποστήριξης κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής του ζωής. Αυξημένη αντοχή σε απόπειρες jamming.

Με τις ισχυρές δυνατότητές του, αυτό το ραντάρ δίνει στο Rafale μια μεγάλη επίγνωση της τακτικής κατάστασης στο πεδίο της μάχης και του δίνει ένα πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του. Η εξαιρετική σειρά προσφέρει τη δυνατότητα ανίχνευσης αεροσκαφών από μεγάλες αποστάσεις.

Δείτε παρακάτω στο βίντεο που ακολουθεί εντυπωσιακές εικόνες από το γαλλικό αεροσκάφος:Πηγή: Defence Updates

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ