Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντιδράσεις για την απουσία Ράσμουσεν από την σύνοδο υπουργών Άμυνας στη Κύπρο

27.09.2012 | 23:22
Η  Ελλάδα - αλλά  και άλλες τρείς (3) χώρες της ΕΕ- αντέδρασαν για την  απουσία από την άτυπη Συνόδο των Υπουργών Εθνικής Άμυνας που έγινε στην Λευκωσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ή υψηλόβαθμου αντιπροσώπου του. Πρόκειται για την Γαλλία, την Ρουμανία και την Εσθονία, ενώ, γραφει η εφημερίδα, ενόχληση υπήρξε σε πολλες χώρες-μέλη.Μάλιστα όπως δήλωσεο ίδιος ο υπουργός Αμυνας κ Π. Παναγιωτόπουλος η Αθήνα και το Παρίσι ''ζητήσαμε να καταγραφούν στα πρακτικά του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας και εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι δεν υπήρξε η αναμενόμενη εκπροσώπηση από τη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ''


Το θέμα έθεσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος κατά την χθεσινή συνεδρίαση ως θέμα αρχής, γράφει η εφημερίδα. Και αυτό  την στιγμή που στην Συνοδο συζητούνται και και θέματα με στρατιωτική διάσταση όπου το ΝΑΤΟ έχει καίριο ρόλο όπως πχ οι εξελίξεις στην αποστολή στην Βοσνία -Ερζεγοβίνη, οι αντιπειρατικές περιπολίες κλπ.

Σήμερα το θέμα επανέλαβαν με έμφαση οι Υπουργοί Αμυνας Γαλλιας, Ρουμανίας και Εσθονίας
Η αιτία της απουσίας δεν έχει γίνει γνωστή - αν και υπήρξε ειδοποίηση.Ειναι πάντως η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει. Επισήμως δεν δινόταν καμία εξήγηση αλλά ορισμένες πλευρές έδινα- κατά την εφημερίδα - δύο ερμηνείες:

-Είτε να μην ήθελε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ να ´´πριμοδοτήσει'' με την παροσία την την Κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ και να μην ''κακοκαρδίσει'' την Τουρκία που δεν θέλει να ακούει για αυτό το θέμα,

-Είτε να μην ήθελε να ταυτισθεί με μια θέση υπέρ της πολιτικής λύσης της υπόθεσης της Συρίας για την οποία πήρε θέση η άτυπος Συνοδος των Υπουργών Αμυνας στην Λευκωσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την Συρία στην άτυπη Σύνοδο  οι Υπουργοί τόνισαν - όπως έγραψε ήδη το OnAlert - την επείγουσα ανάγκη για μια πολιτική λύση το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να σταματήσει η απώλεια ανθρώπινων ζωών. Οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ χαιρέτισαν τον διορισμό Κοινού Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία.«Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους λαούς της περιοχής για να οικοδομήσουν τους δικούς τους δημοκρατικούς θεσμούς, τις δικές τους δημοκρατικές κοινωνίες και δημοκρατικά κράτη, με σεβασμό στα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα», είπε ο προεδρεύον Υπουργός Αμυνας της Κύπρου κ. Ηλιάδης, τονίζοντας πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επικρατήσει η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή.

Στο περιθώριο των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε συναντήσεις σε διμερές επίπεδο με ομολόγους του όπως τον Γάλλο , τον Γερμανό, τον Βέλγο, τον Ιταλό, τον Ιρλανδό, τον Βούλγαρο. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ