Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

Ράσμουσεν προς Ρωσία: Κι όμως "διαθέτω πολύ καλή όραση"!

08.05.2014 | 13:06
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τις χθεσινές συμβιβαστικές δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για την ουκρανική κρίση.

"Οι εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ συμβαδίζουν με τις δικές μας και είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις δηλώσεις Πούτιν με μεγάλη επιφυλακτικότητα", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν που επισκέπτεται την Βαρσοβία. "Δεν έχει έλθει η στιγμή που μπορούμε να ανακοινώσουμε με ενθουσιασμό ότι η κρίση τερματίστηκε. Ελπίζουμε και οι δύο ότι ίσως τα λόγια του Πούτιν δείχνουν προς ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, αλλά σήμερα είναι πολύ νωρίς για να το επιβεβαιώσουμε".Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ από την πλευρά του, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, είπε: "Σημειώσαμε τη ρωσική ανακοίνωση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενδείξεις ότι οι δυνάμεις αποσύρονται".

Όταν τού ζητήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ότι ο Ράσμουσεν πρέπει να είναι τυφλός για να μην βλέπει τις ενδείξεις της ρωσικής υποχώρησης, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε στους δημοσιογράφους: "Διαθέτω πολύ καλή όραση" (διαβάστε εδω το σχετικό άρθρο - Ρωσία: Ειναι "τυφλός ο Ράσμουσεν!) .
Επιπλέον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο ο ουκρανός αξιωματούχος Αντριι Παρούμπιι δήλωσε οτι η στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία "θα συνεχισθεί", είτε αποφασίσουν είτε όχι να αναβάλουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.
"Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση θα συνεχισθεί, όποιες και αν είναι οι αποφάσεις (για το δημοψήφισμα) των ανατρεπτικών ή τρομοκρατικών ομάδων στην περιοχή του Ντονέτσκ", δήλωσε ο ουκρανός αξιωματούχος και γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας Αντριι Παρούμπιι.

Στη Μόσχα, η πρόεδρος της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο δήλωσε ότι, εάν το Κίεβο δεν σταματήσει να χρησιμοποιεί τον στρατό κατά του λαού, η Ουκρανία απειλείται από πολιτική ρήξη.
"Αν η Ουκρανία διαλυθεί, το Κίεβο και οι δυτικοί του πάτρονες θα φέρουν την πλήρη και απόλυτη ευθύνη", δήλωσε η Ματβιένκο.

Απο την πλευρά τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις ανατολικές περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας ανακοίνωσαν πως αποφάσισαν να μην αναβάλουν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων για την ανεξαρτησία τους, τα οποία προβλέπεται να γίνουν την Κυριακή 11η Μαΐου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
«Το δημοψήφισμα πρόκειται να διεξαχθεί την 11η Μαΐου», δήλωσε ο Μίροσλαβ Ρουντένκο, συμπρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο Ντένις Πουσίλιν, επίσης εκ των ηγετών των αυτονομιστών, είπε ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα σε ψηφοφορία. «Μόλις ψηφίσαμε στο Συμβούλιο του Λαού. . . Η ημερομηνία (διεξαγωγής) του δημοψηφίσματος εγκρίθηκε κατά 100%. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την 11η Μαΐου», δήλωσε ο Πουσίλιν σε δημοσιογράφους.
Ταυτόσημη ήταν η ανακοίνωση των αυτονομιστών στο Λουγκάνσκ.
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ