Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Renea: Αυτή είναι η μονάδα της αλβανικής αστυνομίας στην αιματηρή συμπλοκή με τον Κατσίφα

30.10.2018 | 11:18
RENEA:  Reparti i Neutralizimit të Elementit të Armatosur, ή  «Διεύθυνση Εξουδετέρωσης Ένοπλων Στοιχείων». Πρόκειται για την αντιτρομοκρατική μονάδα της αλβανικής αστυνομίας, αντίστοιχης της Ελληνικής «ΕΚΑΜ».

Η φήμη της αναζωπυρώθηκε μετά τη δημοσιότητα που έλαβε η αιματηρή συμπλοκή στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου στην οποία έχασε τη ζωή του ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσίφας.

Συστάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90 προκειμένου να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα που μάστιζε τη γειτονική χώρα. Είναι η μονάδα των ειδικών αποστολών καθώς αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας επιχειρήσεις διάσωσης ομήρων, αντιτρομοκρατικές αποστολές και καταστολής των ακραίων μορφών εγκλήματος. 

Αποτελείται από περίπου 200 ειδικά εκπαιδευμένους άντρες που δρουν σύμφωνα με το σύστημα της βρετανικής SAS δηλαδή σε 4αδες.έχουν εκπαιδευτεί από την ειδική μονάδα της γερμανικής αστυνομίας GSG9. Στις περίπου τρεις δεκαετίες της δράσης της, έχει χάσει αυτά τα χρόνια 4 στελέχη της ενώ πάνω από 40 έχουν τραυματιστεί. 

Την δομή της αποτελούν η διοίκηση υποστήριξης που έχει ως αρμοδιότητα τον σχεδιασμό και συντονισμό των επιχειρήσεων και της εκπαίδευσης, τα τμήματα και ειδικές μονάδες που είναι το τμήμα εξουδετέρωσης ένοπλων στοιχείων, το τμήμα ελικοπτέρων, το τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών και το τμήμα διαπραγμάτευσης (υποθέσεις ομηρίας).

Έχει τρεις έδρες. Στα Σκόδρα, τα Τίρανα και το Φίερι. Ο εξοπλισμός τους απαρτίζεται από τυφέκια και πιστόλια δυτικής και ανατολικής προέλευσης και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε αποστολής μπορεί να λάβει υπό την διοίκησή της πλωτά και ελικόπτερα. Σε περίοδο πολέμου μετατρέπεται σε παραστρατιωτική μονάδα.
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ