Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Ρεζά Ζαράμπ: Σχεδίαζαν να με σκοτώσουν!

08.12.2017 | 08:36
Ο Ρεζά Ζαράμπ είναι ο άνθρωπος που προκαλεί πονοκέφαλο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι ο άνθρωπος που έχει χαρακτηριστεί ο "ταμίας" του. Κατηγορείται ότι δωροδόκησε Τούρκο υπουργό για να παρακαμφθεί το εμπάργκο των ΗΠΑ στο Ιράν. Αυτό που έρχεται τώρα στο φως είναι ότι κάποιοι έστειλαν να τον σκοτώσουν στη φυλακή.

Ποιος είναι ο Ζαράμπ και τι έκανε

Ο Τουρκοϊρακινός έμπορος χρυσού συνελήφθη στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2016. Συμφώνησε να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές και ο Ερντογάν «τρέμει» πως θα αποκαλύψει όσα ξέρει. Η είδηση πως ο Ρεζά Ζαράμπ υποστηρίζει ότι κάποιος είχε εντολή να τον δολοφονήσει στη φυλακή της Νέας Υόρκης όπου κρατούνταν προκαλεί σάλο.

Ο Ζαράμπ έχει γίνει πλέον μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη που γίνεται στη Νέα Υόρκη σχετικά με την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν. Ο 34χρονος επιχειρηματίας έχει παραδεχτεί ήδη ότι δωροδόκησε υπουργό της κυβέρνησης Ερντογάν.
Ομολόγησε επίσης ότι συνωμότησε για να βοηθήσει το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

«Έστειλαν να με δολοφονήσουν»

Ο Ρεζά Ζαράμπ υποστήριξε την Πέμπτη (07.12.2017) ότι συγκρατούμενος του στη φυλακή όπου βρισκόταν απείλησε να τον δολοφονήσει γιατί συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές.

«Είπε ότι του δόθηκαν οδηγίες να με σκοτώσει επειδή συνεργάζομαι», δήλωσε ο Ζαράμπ, στους ενόρκους στην αίθουσα του δικαστηρίου του Μανχάταν όπου εκτυλίσσεται η δίκη. Δεν κατονόμασε το πρόσωπο που τον απείλησε, ούτε διευκρίνισε πότε δέχθηκε την απειλή. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων των ΗΠΑ δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο.

Ο Ζαράμπ πρόσθεσε ότι μετά την απειλή, απομακρύνθηκε από το μητροπολιτικό κέντρο κράτησης της Νέας Υόρκης στο Μπρούκλιν και τέθηκε υπό την προστασία του FBI.

Η αποκάλυψη έγινε προς το τέλος της κατάθεσης του Ζαράμπ. Μια κατάθεση που άρχισε την περασμένη Τετάρτη και ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης.
Ρεζά Ζαράμπ, ο μάρτυρας κατηγορίας

Ο 34χρονος Τουρκοϊρακινός είναι μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση κατά ανώτερου στελέχους της τουρκικής τράπεζας Halkbank. Ηπλειοψηφία των μετοχών της τράπεζες ανήκει στο τουρκικό κράτος. Το στέλεχός της κατηγορείται ότι συμμετείχε στη συνωμοσία.

Πρόκειται για τον Μεμέτ Χακάν Ατίλα, που δηλώνει αθώος. Και διαβεβαιώνει ότι όλες οι συναλλαγές της τράπεζες συμμορφώνονταν προς τους διεθνείς κανονισμούς.
Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές έχουν ασκήσει δίωξη σε βάρος εννέα ανθρώπων για συνωμοσία με σκοπό το Ιράν να μπορέσει να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις. Μόνο ο Ζαράμπ και ο 47χρονος Ατίλα, 47, έχουν συλληφθεί από τις αρχές των ΗΠΑ.

Αμφισβητούν την αξιοπιστία του Ζαράμπ

Μία από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Ατίλα, η Κάθι Φλέμινγκ, αμφισβήτησε την αξιοπιστία του Ζαράμπ. Ο 34χρονος παραδέχθηκε όταν του υπέβαλε ερωτήσεις πως είχε πει ψέματα επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της δραστηριότητάς του, και στον Ατίλα.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ