Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΓΕΣ

Ρίψεις αλεξιπτωτιστών από αμερικάνικα MC-130J στην Ελλάδα - Εντυπωσιακές φωτογραφίες

07.02.2017 | 00:40
Του Απόλλωνα Λεονταρίτη

Από 24 Ιανουαρίου έως 06 Φεβρουαρίου 2017, στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης Μονάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την 352 Ειδική Πτέρυγα Επιχειρήσεων (Special Operations Wing) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), προσωπικό του 865 Τάγματος Εναερίου Εφοδιασμού (856 ΤΕΝΕΦ) του Στρατού Ξηράς,  εκτέλεσε άλματα με αλεξίπτωτα στατικού ιμάντα από αμερικάνικα αεροσκάφη MC-130J, καθώς και εκπαίδευση στη συσκευασία και ρίψη ελαφρών, μέσων και βαρέων φορτίων από αεροσκάφη και ελικόπτερα.Όπως έγινε γνωστό ο συντονισμός των αμερικανών με τους Έλληνες συναδέλφους του ήταν άριστος, γεγονός που οδήγησε σε απόλυτα επιτυχείς ρίψεις  και επιτυχή εκτέλεση όλων των αποστολών που κλήθηκαν να φέρουν εις πέρας τα μεταγωγικά ΜC-130J. Τα πληρώματα τους άλλωστε βρήκαν στην Ελλάδα ιδανικές συνθήκες εκπαίδευσης σε επιχειρήσεις ρίψης αλεξιπτωτιστών και φορτίου, πετώντας χωρίς τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν στην Κεντρική Ευρώπη.

Επρόκειτο για μια σημαντική ευκαιρία εκπαίδευσης μέσα από την οποία και οι δύο πλευρές έμαθαν μέσω της συνεργασίας, στην από κοινού εκτέλεση επιχειρήσεων. Την παροχή διοικητικής μέριμνας σε εγκαταστάσεις ενημέρωσης και σχεδιασμού επιχειρήσεων στα αμερικανικά πληρώματα, παρείχε η 356 Μοιρα Τακτικών Μεταφορών της ΠΑ, παραχωρώντας μέρος των υποδομών που έχει στη διάθεση της για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων των αμερικανικών ΜC-130J.

Στο κομμάτι της επίγειας υποστήριξης, η ΔΑΥ εκτός από εγκαταστάσεις και χώρους στάθμευσης αεροσκαφών, παρείχε κάθε είδους διοικητική και υλικοτεχνική διευκόλυνση στο αμερικανικό κλιμάκιο ενώ στο κομμάτι της συσκευασίας και φόρτωσης φορτίων για ρίψη με αλεξίπτωτα από αέρος, στενή ήταν η συνεργασία του αμερικανικού κλιμακίου με συσκευαστές – ρίπτες εφοδίων του 865 ΤΕΝΕΦ που επίσης έχει την έδρα του στην 112ΠΜ.Ποια είναι η μονάδα του ΕΣ που ειδικεύεται στη ρίψη εφοδίων;

Το 865 Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ) είναι η μοναδική μονάδα του Στρατού Ξηράς η οποία έχει ως αποστολή την προετοιμασία και ρίψη με αλεξίπτωτα βαρέων υλικών και εφοδίων.

Πρόκειται για μια μονάδα του Σώματος Εφοδιασμού-Μεταφορών (ΣΕΜ) με κύριο ρόλο τον εφοδιασμό από αέρος των μάχιμων τμημάτων του στρατού. Η μονάδα λειτουργεί με την συνδρομή των αεροπορικών μέσων των ενόπλων δυνάμεων. Όλα τα στελέχη της ονομάζονται «Συσκευαστές – Ρίπτες» και εκπαιδεύονται πάνω σε σύγχρονες τακτικές που αφορούν την αποστολή τους.Το ΤΕΝΕΦ είναι η μονάδα που εξειδικεύεται στην συσκευασία των αλεξιπτώτων φόρτου τα οποία έχουν σαφώς μεγαλύτερες διαστάσεις θόλου ενώ χρησιμοποιούνται αρκετοί διαφορετικοί τύποι ανάλογα με το βάρος του φορτίου που προορίζεται για ρίψη από αεροσκάφος.

Αυτό ενδέχεται να είναι από μεμονωμένα κιβώτια εφοδίων και πυρομαχικών μέχρι ολόκληρες παλέτες που μπορεί να μεταφέρουν ακόμη και οχήματα! Απόλυτος στόχος φυσικά είναι το φορτίο να φτάσει.. άθικτο στο έδαφος κάτι που προϋποθέτει απόλυτη εξειδίκευση για τη σωστή διαδικασία συσκευασίας αλεξιπτώτου και πρόσδεσης σε ειδική παλέτα ρίψης όσο και στην ίδια τη διαδικασία της ρίψης που πρέπει να γίνει απόλυτα σωστά καθώς από την επιτυχία της επηρεάζεται και η ασφάλεια όχι μόνο του φορτίου αλλά και του πτητικού μέσου με το πλήρωμα του.Επιπλέον οι άνδρες του ΤΕΝΕΦ είναι αυτοί που έχουν την γνώση ώστε να επισκευάσουν φθορές σε αλεξίπτωτα φόρτου και προσωπικού τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να αχρηστευθούν καθώς θα ήταν ακατάλληλα για χρήση. 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ