Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Ρίχνει" και την Αγια Σοφιά ο Ερντογάν στην εκλογική μάχη! Πάει για προσευχή στις 7 Ιουνίου

29.05.2015 | 06:00
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Σχέδιο εκμετάλλευσης της Αγίας Σοφιάς, στην οποία θα πάει να κάνει ναμάζι (προσευχή) σαν να ήταν τζαμί, έχει καταστρώσει ο Τουρκος Πρόεδρος Ερντογαν, για να προσελκύσει φανατικούς ισλαμιστές ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουνίου!

Το σχέδιο αποκάλυψε ο Συμπρόεδρος του προοδευτικού και φιλοκουρδικού κόμματος HDP κ. Ντεμίρτας σε εμφάνισή του στο κανάλι CNN Turk. Ταυτόχρονα στην ιστοσελίδα Odatv αναφέρεται ότι το κανάλι Odatv εξασφάλισε έναν ενδιαφέροντα ισχυρισμό από τα παρασκήνια του ΑΚΡ, σύμφωνα με τον οποίο, το τελευταίο ατού του ΑΚΡ θα είναι η Αγία Σοφία. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα κάνει ναμάζι (προσευχή) μαζί με τον επικεφαλής Θρησκευτικών Υποθέσεων κ. Γκιορμέζ, στην Αγία Σοφία. Ο Ερντογάν με την ενέργειά του αυτή επιδιώκει - γράφει η ιστοσελίδα - να εξασφαλίσει ψήφους από το ακραίο εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ και από τους εκλογείς της ''Εθνικής Συμμαχίας'' που έχουν ως στόχο την μετατροπή της Εκκλησιάς - που τώρα είναι Μουσείο - σε Τζαμί. 

Αυξάνει την εθνικιστική και θρησκευτική προπαγάνδα

Ο κ. Ντεμίρτας είπε μεταξύ άλλων στο CNN Turk. ότι οι εκπρόσωποι της εξουσίας προβαίνουν σε προεκλογική εκστρατεία με ψεύδη και τόνισε ότι ο ίδιος δεν είχε πει «το Ταξίμ είναι ο Κιαμπέ μας (ο ιερός τάφος του Μωάμεθ)». 
Ακόμα είπε ότι ο Πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας κ Ερντογάν - που θέλει για προσωπικούς /πολιτικούς λόγους να κερδίσει με μεγάλη διαφορά το κόμμα ΑΚΡ του Νταβούτογλου -προβαίνει σε εκστρατεία σε βάρος τους και ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ακόμα και την Αγία Σοφία για το θέμα των ψήφων. Ακόμα είπε ότι το κόμμα της κυβέρνησης ΑΚΡ τώρα που έχουν μείνει 10 μέρες περίπου για τις εκλογές θα αυξήσει την εθνικιστική και θρησκευτική προπαγάνδα και σύντομα θα ανοίξει και τη συζήτηση για την Αγία Σοφία.

Τι έλεγε πέρυσι


Να θυμίσουμε ότι πέρυσι, τέτοια εποχή, ο τότε πρωθυπουργός κ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ειχε απαντήσει στο πλήθος φώναζε υπέρ της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως μουσουλμανικό τέμενος, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ενός τζαμιού στο Ορτάκιοϊ της Κωνσταντινούπολης, «πρώτα να γεμίσουμε το Σουλτάναχμετ (Μπλε Τζαμί) που είναι δίπλα και μετά βλέπουμε»... 

Τότε τουρκικά ΜΜΕ είχαν χαρακτηρίσει διπλωματική την απάντηση προς αυτούς που ζητούν να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί.
Μετά την προσευχή στο τζαμί στο Ορτάκιοϊ , ο κ.Ερντογάν απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους που φώναζαν «Αγιά Σοφιά» και τους είπε: «Δίπλα στην Αγία Σοφία υπάρχει το Σουλτάναχμετ (Μπλε Τζαμί), αλλά παραμένει άδειο από τακτικούς πιστούς. Πρέπει πρώτα να γεμίσουμε αυτό το τέμενος, όχι μόνο για τις καθιερωμένες μαζικές προσευχές, αλλά και για τις άλλες ώρες. Θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί αυτό».Παρόμοια απάντηση είχε δώσει  τον Μάιο του 2013 κατά τη σύνοδο του κόμματός του στο Κιζίλτζαχαμ, όταν βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του έθεσαν το θέμα για πρώτη φορά.
«Το Σουλτάναχμετ είναι άδειο. Οταν γεμίσει το Σουλτάναχμετ συζητάμε και για την Αγία Σοφία», είχε πει τότε ο Τούρκος πρωθυπουργός.


Οι πιέσεις για άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για μουσουλμανική προσευχή προέρχονται κυρίως από το ''Κόμμα Ευημερίας'', η νεολαία του οποίου είχε οργανώσει τον Μάιο πέρυσι μουσουλμανική προσευχή μπροστά από την Αγία Σοφιά. Στις εκδηλώσεις είχε συμμετάσχει και η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.
Λίγο αργότερα  πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πρωινή προσευχή στην πλατεία μπροστά από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη από χιλιάδες μουσουλμάνους, που ζητούσαν τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ