Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Υπουργείο Άμυνας

Ρόδος: Έτσι οι Τούρκοι εμπόδισαν διάσωση του λιμενικού την Καθαρά Δευτέρα - ΒΙΝΤΕΟ

26.02.2018 | 21:29
Νέα αποκάλυψη είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με την προκλητική ενέργεια των τούρκων λιμενικών που εμπόδισαν τη διάσωση προσφύγων που είχε αναλάβει το ελληνικό λιμενικό τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας, 24 μίλια από τη Ρόδο. Όπως αποκαλύπτεται οι τούρκοι όχι μόνο παρεμπόδισαν την διάσωση των προσφύγων αλλά κατάφεραν και να μπλοκάρουν τις επικοινωνίες μεταξύ των ελληνικών σκαφών.

Το περιστατικό

Υπενθυμίζεται ότι τουρκικές ακταιωροί και τουρκικά ελικόπτερα παρεμπόδισαν την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προσφύγων από το ναυαγοσωστικό σκάφος 7/17 του λιμενικού, 24 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα στις 19 Φεβρουαρίου 2018. Επί μισή ώρα εν μέσω θαλασσοταραχής με χαμηλές πτήσεις πάνω από το σκάφος του λιμενικού, αλλά και με τις μηχανές των ακταιωρών στο φουλ κάνοντας απόνερα η επιχείρηση διάσωσης έμοιαζε αδύνατη…

Ωστόσο, το χειρότερο ήταν ότι σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η εκπομπή Live news, τoύρκοι λιμενικοί  κατάφεραν να μπλοκάρουν τις επικοινωνίες μεταξύ των ελληνικών σκαφών, με παρεμβολές στα ραντάρ ενώ ταυτόχρονα απειλούσαν: “Φύγετε είστε σε τουρκικά ύδατα, η διάσωση είναι δική μας!” Με το θάλαμο επιχειρήσεων να απαντά: To περιστατικό το έχουμε αναλάβει εμείς. Παρενοχλείτε. Απομακρυνθείτε."

Σε κάθε περίπτωση μισή ώρα αργότερα οι τούρκοι απομακρύνθηκαν και τελικά η έρευνα διάσωσης ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τους έλληνες λιμενικούς.

Η αποκάλυψη του Live news:
Η σύλληψη του διακινητή


Αξίζει να σημειώσουμε ότι ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για έκθεση, διακίνηση μεταναστών και παράνομη είσοδο στη χώρα άσκησε στις 21.2.2018 ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας εις βάρος ενός 33χρονου, υπηκόου Τουρκμενιστάν, που συνελήφθη ανατολικά της Ρόδου τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Φεβρουαρίου 2018,σύμφωνα με δημοσίευμα της δημοκρατικής της Ρόδου.

Πιο συγκεκριμένα την 19η Φεβρουαρίου 2018 και περί ώρα 03:00 το Λιμενικό ενημερώθηκε τηλεφωνικά από αλλοδαπό ονόματι «ALI» για την ύπαρξη ταχύπλοου σκάφους το οποίο μεταφέρει παράτυπους μετανάστες και κατευθύνεται προς το Φαληράκι Ρόδου.

Άμεσα, ενημερώθηκε ναυαγοσωστικό σκάφος το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, προκειμένου να ερευνήσει την εν λόγω θαλάσσια περιοχή.
Στη συνέχεια και έπειτα από διαταγή του ΕΚΣΕΔ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, έτερο σκάφος απέπλευσε για συνδρομή στις έρευνες.

Περί ώρα 06:10 εντοπίστηκε ένα ημιβυθισμένο ταχύπλοο σκάφος, λευκού χρώματος, σημαίας Τουρκίας, στο οποίο επέβαιναν δεκαπέντε αλλοδαποί, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης διάσωσης.

Ακολούθως, ξεκίνησε η διαδικασία περισυλλογής τους και η μετεπιβίβασή τους.
Περί ώρα 08:00 το σκάφος του Λιμενικού κατέπλευσε στον λιμένα Μανδρακίου, όπου οι διασωθέντες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια και οδηγήθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, όπου και συνελήφθησαν.

Έπειτα, αναγνώρισαν τον 33χρονο ως τον χειριστή του ταχυπλόου σκάφους που τους μετέφερε από τα απέναντι τουρκικά παράλια στη Ρόδο, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Πώς ξεκίνησε η περιπέτεια των μεταναστών

‘Όπως προκύπτει από καταθέσεις, οι παράνομοι μετανάστες ήρθαν σε επικοινωνία με διακινητές στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι τους ζήτησαν πριν περίπου τρεις ημέρες να μεταβούν στο Φετιγιέ.

Εν συνεχεία, το απόγευμα της 18ης Φεβρουαρίου 2018 τους μετέφεραν με φορτηγό, από το ξενοδοχείο, όπου διέμεναν, σε ένα απόμερο μέρος έξω από το Φετιγιέ.
Εκεί επιβιβάστηκαν σε ένα ταχύπλοο σκάφος και αναχώρησαν περί ώρα 21:00 με προορισμό την Ρόδο.

Πρωινές ώρες της 19ης Φεβρουαρίου 2018, το σκάφος άρχισε να παρουσιάζει εισροή υδάτων. Τότε κάποιος από αυτούς κάλεσε με το κινητό του τηλέφωνο για βοήθεια. Μάλιστα, δήλωσαν ότι η εισροή των υδάτων σε συνδυασμό με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα να αισθανθούν κίνδυνο για τη ζωή τους.

Για την μεταφορά τους πλήρωσαν από 1.450 ως 6.000 δολάρια ΗΠΑ.Ο κατηγορούμενος, ισχυρίστηκε πως αρχικά το σκάφος το κυβερνούσε κάποιο άλλο άτομο, το οποίο μόλις πέρασαν τα τουρκικά σύνορα επιβιβάστηκε σε έτερο φουσκωτό σκάφος και τους εγκατέλειψε.

Πριν τους εγκαταλείψει ζήτησε από τον ίδιο να αναλάβει την διακυβέρνηση του σκάφους, διότι όλοι οι υπόλοιποι κοιμόντουσαν. Για αντάλλαγμα, οι οικείοι του κατηγορούμενου που βρίσκονται στην Τουρκία δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν για την μεταφορά τους.


 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ