Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρόλο μεσολαβητή στην Ουκρανία θέλει να αναλάβει η Σερβία

22.01.2015 | 16:10
Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς πρόσφερε τις υπηρεσίες της χώρας του στην επίλυση της διαμάχης μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Ο Νίκολιτς, για τον οποίο ο βρετανικός τηλεοπτικός σταθμός αναφέρει ότι είναι γνωστός για τον ευθύ, χωρίς περιστροφές, απλουστευμένο λόγο του, που τον οδηγεί σε διπλωματικές περιπέτειες, αυτή τη φορά πρόσφερε τις καλές υπηρεσίες της Σερβίας για την επίλυση της κρίσης που βαθαίνει.

"Νομίζω ότι κάποιοι ηγέτες  πρέπει να μείνουν κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο, να περάσουν μέρες μαζί μέχρι να καταλήξουν σε λύση" είπε ο κ. Νίκολιτς στο BBC για τους ηγέτες της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι πρέπει οι ηγέτες να συμφωνήσουν σε μία λύση, επειδή από αυτούς εξαρτάται η τύχη εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το BBC εκτιμά ότι η Σερβία έχει σίγουρα τα προσόντα για να γίνει «έντιμος διαμεσολαβητής» στη σύγκρουση γύρω από την Ουκρανία και αναφέρει ότι η Σερβία μόλις συμπλήρωσε το πρώτο έτος από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση στην ΕΕ, αλλά διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, παρά τις πιέσεις από Βρυξέλλες.

Η Σερβία, μόλις ανέλαβε την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο οποίος επιτηρεί την κατάσταση στην Ουκρανία.Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς παραδέχθηκε ότι η χώρα του είναι σε δύσκολη κατάσταση, επειδή οι δύο βασικοί της εταίροι είναι σε διαμάχη και τόνισε ότι θεωρεί πως πρόκειται για μεγάλη πρόκληση.

"Είναι σαν να έχει κάποιος δύο παιδιά, και να μην μπορεί να απαρνηθεί ένα από τα παιδιά του. Δεν μπορούμε να διακόψουμε τους παραδοσιακούς δεσμούς μας με τη Ρωσία. Ο λαός μας δεν θα συγχωρούσε πότε κάτι τέτοιο" υπογράμμισε ο Νίκολιτς και εξέφρασε την ελπίδα, η Σερβία να μπορεί να βοηθήσει την ΕΕ και τη Ρωσία να θυμηθούν ποια είναι τα κοινά συμφέροντά τους- ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργεια.

Το BBC αναφέρει ότι η διαμάχη ΕΕ- Ρωσίας οδήγησε σε ακύρωση των σχεδίων κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream", που αποτελούσε μεγάλο έργο υποδομής στη Σερβία και θα κατοχυρώνε την ενεργειακή της ασφάλεια. Αν εξευρεθεί λύση για την κρίση, αυτό επίσης θα περιορίσει τις πιέσεις στην κυβέρνηση του Βελιγραδίου να εναρμονιστεί με την εξωτερική πολιτική των Βρυξελλών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ