Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν αεροπορική βάση στην Κριμαία

22.03.2014 | 23:54
Ρωσικά στρατεύματα περικύκλωσαν στην τελευταία ουκρανική αεροπορική βάση στην Κριμαία, στο Μπελμπέκ, κοντά στην Σεβαστούπολη και έδωσαν τελεσίγραφο στις δυνάμεις που εδρεύουν εκεί να παραδοθούν.

Πρόκειται για μία από τις λίγες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία που εξακολουθούσε να βρίσκεται υπό τον ουκρανικό έλεγχο μετά την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.
"Τα ρωσικά στρατεύματα στο αεροδρόμιό μας μάς έδωσαν μία ώρα για να παραδοθούμε διαφορετικά θα ξεκινήσουν έφοδο. Δεν πάμε πουθενά, ας δούμε τι θα είναι αυτή η έφοδος", δήλωσε στο Reutres ο Όλεγκ Ποντοβάλοφ. Το τελεσίγραφο έληξε στις 1230 GMT.

Και αφού έληξε, οι Ρώσοι εισέβαλαν στην αεροπορική βάση όπως είχαν προειδοποιήσει. Άνδρες με αυτόματα όπλα και θωρακισμένα οχήματα μπήκαν στη βάση σαν... θριαμβευτές. Πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούστηκαν, μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ.

Ο διοικητής της αεροπορικής βάσης μετςφέρθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις σε άγνωστη τοποθεσία για συνομιλίες.

Στη διάρκεια της εφόδου τραυματίστηκε ένας Ουκρανός. Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι θα επιστρέψει με ασφάλεια από τις συνομιλίες, ο ουκρανός συνταγματάρχης Τζουλίι Μαμτσούρ απάντησε: "Αυτό μένει να αποδειχτεί. Προς το παρόν, μεταφέρουμε όλα τα όπλα μας στην αποθήκη της βάσης".

Η Ρωσία ανακήρυξε πριν από λίγο την Κριμαία τμήμα της περιοχής στρατιωτικού ελέγχου της. Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι η ρωσική σημαία υψώθηκε σε 147 στρατιωτικές μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία καθώς και σε 54 από τα 67 πλοία του ουκρανικού στόλου.

Το υπουργείο προσθέτει ότι λιγότεροι από 2.000 από τους τουλάχιστον 18.000 ουκρανούς στρατιώτες επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Κριμαία.

Καθ' οδόν βρίσκονται οι πρώτοι 40 παρατηρητές του ΟΑΣΕ


Μία πρώτη ομάδα αποτελούμενη από 40 διεθνείς παρατηρητές μεταβαίνει σήμερα στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Όπως εξήγησε η Τατιάνα Μπαέβα, συνολικά θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία 100 παρατηρητές που θα προέρχονται από τις χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ.

Στόχος της αποστολής των παρατηρητών θα είναι να ελέγξουν και να καταγράψουν την πολιτική κατάσταση, την κατάσταση ασφαλείας και την κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ουκρανία. 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ