Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσικός εμπορικός πόλεμος κατά της Δύσης

07.08.2014 | 12:11
Για ένα χρόνο από τις 7 Αυγούστου η Ρωσία σταματά τις εισαγωγές οπωροκηπευτικών προϊόντων, κρέατος, ψαριών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία.
Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ λέγοντας ότι η χώρα του θα απαγορεύσει την εισαγωγή οπωροκηπευτικών προϊόντων, κρέατος, ψαριών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα εξετάζει να επιβάλει απαγόρευση της διέλευσης επάνω από το ρωσικό έδαφος των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών από και προς την Ασία.
Η απαγόρευση δεν αφορά τις παιδικές τροφές και μέχρι στιγμής είναι ασαφές εάν θα υπάρξουν άλλες εξαιρέσεις.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι κάθε απόπειρα κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης της απαγόρευσης αυτής θα παταχθεί με αυστηρότητα.
Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου έχει προσκαλέσει αύριο εκπροσώπους της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα σε «τεχνική συζήτηση» για μια σειρά προβλήματα, που αφορούν πρόσφατα φορτία με ροδάκινα και νεκταρίνια, όπου είχαν εντοπιστεί «παράσιτα καραντίνας».

Χθες, ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα για την απαγόρευση ή τον περιορισμό για έναν χρόνο» των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων που προέρχονται από τις χώρες οι οποίες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Ήταν η «απάντησή» του στις κυρώσεις από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία. Όπως ο Ψυχρός Πόλεμος Δύσης – Ρωσίας επηρεάζει και την Ελλάδα, που βρίσκεται κυριολεκτικά στη μέση. Μπορεί η Ρωσία να μην έλαβε καμία μονομερή απόφαση σχετικά με τη χώρα μας, αλλά οι κυρώσεις μας επηρεάζουν ως χώρα μέλος της Ε.Ε.

Οι εξελίξεις θα συζητηθουν σε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου θα αξιολογηθούν οι επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση Πούτιν στις ελληνικές εξαγωγές.

Η σύσκεψη θα γίνει υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Π. Μίχαλο και θα συμμετάσχουν: ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δ. Μελάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ν. Σταθόπουλος, ενώ έχουν προσκληθεί μέσω εκπροσώπων οι εξής φορείς: Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ),Incofruit Hellas, Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών (ΣΕΓ), Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) και Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).

Η Ρωσία απορροφά μόλις το 1,5% των ελληνικών εξαγωγών, αλλά υπάρχουν ολόκληροι κλάδοι οι οποίοι εξαρτώνται άμεσα από τη ρωσική αγορά.

Η Ρωσία απορροφά το 50% των ελληνικών εξαγωγών φράουλας, το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα), το 45% των εξαγωγών γουναρικών αποτελώντας τον μεγαλύτερο προορισμό για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Διαβάστε ακόμη:


Ο Πούτιν αντεπιτίθεται την "πληρώνει" πολύ άσχημα η Ελλάδα


Οικονομικός Ψυχρός Πόλεμος: σε ποιο νευραλγικό τομέα πλήττεται η ΕλλάδαΝΑΤΟ: Φόβοι για επικείμενη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία!

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ