Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσοκινεζικές ασκήσεις στα Ουράλια

03.08.2013 | 00:22
Στο πεδίο δοκιμών Τσεμπαρκούλ στα Ουράλια Όρη  άρχισαν οι ρωσο-κινεζικές αντιτρομοκρατικές ασκήσεις «Ειρηνική Αποστολή 2013». Χθες και σήμερα έφτασε τμηματικά η βασική ομάδα Κινέζων στρατιωτών και αξιωματικών. Από κοινού με τους Ρώσους στρατιωτικούς σκοπεύουν να αναπτύξουν τακτική, καθώς και επιχειρησιακή δράση για την προστασία, βάσει του σεναρίου,  από ''τρομοκρατική απειλή'' αλλά και την εξάλειψή της, όπως έγραψε ήδη το OnAlert .

 Όπως μεταδίδεται οι φετινές ασκήσεις είναι οι μεγαλύτερες από το 2003, οπότε  οι Ρώσοι και Κινέζοι στρατιωτικοί άρχισαν να κάνουν ετήσια γυμνάσια στην απόκρουση εικονικής επίθεσης τρομοκρατών. Στις ασκήσεις, που διαρκούν σχεδόν τρεις εβδομάδες - διεξάγονται τυπικά από τις 27 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Αυγούστου-  συμμετέχουν πάνω από 1.500 άτομα, 100 στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 20 αεροπλάνων και ελικοπτέρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σύνταγμα της Κίνας δεν προβλέπει τη δημιουργία στρατιωτικών συνασπισμών ή συμμαχιών με άλλες χώρες, όμως η στρατιωτική συνεργασία με την πλησιέστερη γείτονα και στρατηγικό εταίρο – τη Ρωσία – αναπτύσσεται εντατικά, για  αντικειμενικούς λόγους.

Και ναυτικές ασκήσεις

Επίσης τον Ιούλιο η Ρωσία και η Κίνα διεξήγαγαν μεγάλες ναυτικές ασκήσεις στον κόλπο του Μεγάλου Πέτρου στην περιφέρεια Πριμόρσκι της Άπω Ανατολής. Σ΄αυτές τις ασκήσεις συμμετείχαν 20 πολεμικά πλοία διάφορων κατηγοριών. Ο στόχος τους ήταν η ανάπτυξη δεξιοτήτων για περιπτώσεις κατάληψης πλοίων από  πειρατές, καθώς και διεξαγωγής επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Εκτός αυτού, οι στρατιωτικοί ναύτες ανάπτυξαν τη σύμπραξη στον τομέα της εναέριας ναυτικής άμυνας. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες συνέδεσαν αυτή τη δραστηριότητα της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας να οργανώσουν δικές τους ασκήσεις στη θάλασσα, καθώς και χερσαίες ασκήσεις, οι οποίες διεξήχθησαν ήδη στις αρχές του καλοκαιριού.

«Ηπια» αντιπαράθεσημε τις ΗΠΑ 

Πολλοί έγκυροι αναλυτές και πολιτικοί παράγοντες στην Κίνα και τη Ρωσία είναι σίγουροι ότι μια στρατηγική συμμαχία των δύο χωρών δεν συνδέεται μόνο με την οικονομική σκοπιμότητα και την ασφάλεια ορισμένης περιοχής, αλλά και αποτελεί προσπάθεια «ήπιας» αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να επιβάλουν παγκόσμιο έλεγχο στον πλανήτη .


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ