Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ρουμανία: Αντιπυραυλική άμυνα στην Ευρώπη - Τι είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στο Onalert

12.05.2016 | 22:00
Ρουμανία, Αποστολή Ελένη Παναγιώτου

 Ιστορική ημέρα για την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και τις σχέσεις με την Ρωσία. Η Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία ενεργοποίησε την αντιπυραυλική άμυνα της γηραιάς ηπείρου, από τη Ρουμανία. Το Onalert ήταν εκεί και έθεσε τα ερωτήματά του.


Η πρώτη του ειδους της εγκατάσταση πυραυλικής άμυνας για την ανιχνευση και καταστροφή βαλλιστικών πυραύλων εν ωρα πτήσης έξω από την ατμόσφαιρα ενεργοποιήθηκε σήμερα στην βάση Ντεβεσελού στη Ρουμανία. Το σύστημα με το όνομα "Aegis Αshore” (Aegis στη ξηρά) χρησιμοποιεί τεχνολογία η οποία είναι σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη που χρησιμοποιείται στα πλοία Aegis του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Κατα την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του συστήματος, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ δήλωσε οτι "σήμερα ειναι μια σημαντική στιγμή για το ΝΑΤΟ και την διατλαντική ασφάλεια” μιλώντας παράλληλα με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Dacian Ciolos και τον υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γούερκ. Ο κ Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι η ενεργοποίηση της βάσης στο Ντεβεσελου της Ρουμανίας "αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση στην ικανότητα να υπερασπιστεί τους Ευρωπαίους Συμμάχους κατά των βαλλιστικών πυραύλων στην ευρω-ατλαντική περιοχή".

Η απειλή δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, “για τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ από πυραύλους έξω από την ευρω-ατλαντική περιοχή ειναι μια πραγματικότητα”. Τόνισε ότι η βαλλιστική Άμυνα του ΝΑΤΟ ειναι καθαρά αμυντική και δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας.

Όπως δήλωσε ο κ. Γουόρκ κατα την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το σύστημα ειναι στραμμένο κατά της απειλής που προέρχεται απο την Μέση Ανατολή.

Το OnAlert.gr βρέθηκε στο Ντεβεσελου και έθεσε σχετκό ερώτημα όσο αφορά την αποτελεσματικότητα και τις δυνατότητες της αντιπυραυλικής άμυνας στον Γ.Γ. ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ και στον Αναπληρωτη Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουόρκ.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι η βαλλιστική πυραυλική άμυνα (BMD) δεν εχει τις δυνατότητες μιας ασπίδας επειδή δεν είναι 100% αποτελεσματική. Έτσι, πόσο αποτελεσματική είναι και θα πρέπει να υπάρχει η υποχρέωση για τις χώρες του ΝΑΤΟ να συμβάλουν στη βελτίωση του συστήματος;

Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ

Πρώτον αυτό είναι το πιο προηγμένο το πιο δυνατό και το πιο ολοκληρωμένο αντιπυραυλικό σύστημα που μπορούμε να έχουμε. Είναι περίπλοκο και εξαιρετικά προχωρημένο και δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο στον κόσμο.
Δεύτερον, έχει αναπτυχθεί, διότι εδω και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουμε δει την εξάπλωση των βαλλιστικών πυραύλων. Χώρες που δεν είναι και τόσο μακριά από το ΝΑΤΟ βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων και επιπλεόν προσπαθούν να αποκτήσουν αυτο το είδος των συστημάτων . Ως εκ τούτου έχουμε κάνει μια μακροπρόθεσμη επένδυση για να αντιμετωπίσουμε μια μακροπρόθεσμη απειλή και αυτό είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας. Είναι πραγματικά η απάντηση στην ικανότητα μας να υπερασπιστούμε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ εναντίον όλων των ειδών των πυραυλικών απειλών.

Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουέρκ:

Η αντιπυραυλική άμυνα ειναι απο τις πιο τεχνικά δύσκολες λειτουργίες που μπορείτε να φανταστείτε. Είναι σαν χτύπημα σφαίρας με σφαίρα. Ο τρόπος που καθορίζουμε την λειτουργία της αντιπυραυλικής άμυνας ειναι μέσω σοβαρών δοκιμων όπου αναπτύσουμε τις πιθανότητες σταδιακά. Ξεκινάμε με μια πρώτη βολή και εάν η πιθανότητες παραμένουν χαμηλές τότε συνεχίζουμε με δύο βολές κατα των προσερχόμενων πυραύλων. Πιστεύουμε ότι είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα. Κάποιες φορές θα χρειαστεί μονο μια βολή και άλλες δύο. Πιστεύουμε ακράδαντα στην ικανότητά του να καταρρίπτει επερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους στην περιοχή.

Σχετικά με το αν θα πρέπει σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να βοηθήσουν στην συνεχή οικοδόμηση του συστήματος, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας, αυτό συμβαίνει ήδη.
Υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση ραντάρ στην Τουρκία, η οποία “υπαγορεύει” στο ραντάρ σε ποιο σημείο πρέπει να κοιτάξει στον ουρανό. Υπάρχει ένα κέντρο διοίκησης στη Γερμανία που προσπαθεί να καθορίσει πότε και τι είδους στόχο θα πρέπει να λάβει κατά των επερχόμενων βαλλιστικών πυραύλων.

Υπάρχουν τέσσερα αντιτορπιλικά βαλλιστικών πυραύλων τα οποία φιλοξενεί η Ισπανία στη Ρότα και αυτές οι δυνάμεις έχουν τις ίδιες δυνάμεις αναχαίτισης που μπορείτε να βρείτε εδώ στη Ρουμανία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αναπτύσσει ένα ραντάρ που βλέπει πολύ μακριά και βοηθά στην κάλυψη των βόρειων χώρων και τόσο η Ολλανδία όσο και η Δανία βελτιώνουν τα δικά τους κάτι που ειναι αναμενώμενο.
Πρόκειται για ένα “σύστημα συστημάτων” που προστατεύει το ΝΑΤΟ και κάθε φορά που προστίθεται ένας νέος συνεργάτης ολόκληρο το σύστημα βελτιώνεται και φαντάζομαι ότι αυτο θα συνεχίσει με την πάροδο του χρόνου.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ