Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ρωσία βλέπει πιθανή τη πτώση του Άσαντ. Τι λέει η Ρωσία και το ΝΑΤΟ

14.12.2012 | 12:02
Το συριακό καθεστώς χάνει όλο και «περισσότερο» τον έλεγχο της χώρας και η νίκη της αντιπολίτευσης σε αυτή την πολύμηνη σύγκρουση δεν αποκλείεται, δήλωσε  ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. «Όσον αφορά τη νίκη της αντιπολίτευσης, δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε, και θα πρέπει να δούμε τα πράγματα κατά πρόσωπο. Το συριακό καθεστώς και η κυβέρνηση χάνουν όλο και περισσότερο τον έλεγχο της χώρας», δήλωσε ο Μπογκντάνοφ στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος αναγνωρίζει ότι είναι πιθανή η νίκη των αντιπάλων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον οποίο η Μόσχα συνεχίζει να στηρίζει. «Η αναγνώριση της αντιπολίτευσης, και η βοήθεια των ανταρτών σε όπλα που προέρχονται από το εξωτερικό ενθαρρύνει την αντιπολίτευση», ανέφερε επίσης ο Μπογκντάνοφ, στο πρακτορείο Ria Novosti.

Η Ρωσία ετοιμάζεται να προχωρήσει στην απομάκρυνση των υπηκόων της από τη Συρία. «Εξετάζουμε μια πιθανή εκκένωση. Έχουμε σχέδια κινητοποίησης και προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τις περιοχές που βρίσκονται οι πολίτες μας», δήλωσε ο Μπογκντάνοφ. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ενώ η αντιπολίτευση της Συρίας πιθανώς να επικρατήσει, η σύγκρουση θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες και να έχει χιλιάδες θύματα.

Η ομολογία του ανώτατου Ρώσου διπλωμάτη για την πιθανή νίκη των αντικαθεστωτικών στη Συρία σχολιάστηκε με έναν σαρκαστικό υπαινιγμό από την αμερικανική διπλωματία. « Η ρωσική κυβέρνηση επιτέλους ζει στην πραγματικότητα και αναγνωρίζει ότι οι μέρες του καθεστώτος είναι μετρημένες», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νιούλαντ.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντρ Λουκάτσεβιτς, δήλωσε σήμερα οτι η Ρωσία δεν μετέβαλε ούτε και θα μεταβάλει την πολιτική της για τη Συρία,παίρνοντας αποστάσεις από τον απεσταλμένο του Κρεμλίνου για τη Μέση Ανατολή Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. "Η ρωσική θέση για τη Συρία είναι και θα παραμείνει αμετάβλητη", τόνισε.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Μπογκντάνοφ επανέλαβε μόνο τη θέση της χώρας για τη Συρία. Η Μόσχα θέλει να επιτευχθεί μια συμφωνία στη βάση της συμφωνίας που υπήρχε σε μια διεθνή σύνοδο στη Γενεύη νωρίτερα φέτος, η οποία θέτει τις αρχές για μια πολιτική μετάβαση της εξουσίας στη Συρία.

Η Μόσχα υπογράμμισε οτι οι συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν οι δηλώσεις αυτές του ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών --ο οποίος μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστός για τις βαρύγδουπες δηλώσεις του-- παραμένουν ασαφείς. Δεν είναι σαφές κυρίως αν ο διπλωμάτης γνώριζε ότι οι δηλώσεις του καταγράφονταν από τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η εξαφάνιση του Ασαντ σύμφωνα με το ΝΑΤΟ

Παράλληλα σήμερα ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ για τη Συρία δήλωσε ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ δεν έχει πολλές πιθανότητες να μπορεί να παραμείνει στην εξουσία."Ίσως πείτε ότι εγώ μπορεί να υποθέτω ότι ο Ασαντ θα εξαφανιστεί. Τείνω να πιστεύω ότι αυτό πράγματι συμβαίνει", είπε ο δανός στρατηγός Κνουντ Μπάρτελς έπειτα από συνάντηση στη Μόσχα, απαντώντας σε ερώτηση για τη σύγκρουση στη Συρία, αρνούμενος να δώσει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση του Ασαντ.

Η Συρία είναι βυθισμένη σε εμφύλια σύρραξη από τον Μάρτιο του 2011, όταν η λαϊκή δυσαρέσκεια ενάντια στην εξουσία του Ασαντ μετατράπηκε σε ένοπλη εξέγερση. Η βία που διαρκεί ήδη 21 μήνες έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 42.000 ανθρώπους σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρήση πυραύλων Σκουντ από το καθεστώς Ασαντ


ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ από πειράματα με χημικά όπλα!


ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ:αντικαθεστωτικοί βάζουν παιδιά να σκοτώνουν!
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ