Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

Η ρωσική απειλή θα ενταθεί σύντομα, λέει Αμερικανός στρατηγός

16.01.2015 | 16:04
Η Ρωσία σε λίγα χρόνια θα μπορεί να απειλήσει, ταυτόχρονα, πολλά γειτονικά κράτη, με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που το πράττει στην Ουκρανία. Αυτό υποστηρίζει ο Αμερικανός διοικητής των Αμερικανικών Χερσαίων Δυνάμεων Ευρώπης (USAREUR), αντιστράτηγος Μπεν Χότζες.

Ο Χότζες είπε πως η Ρωσία δεν μπορεί, αυτή την στιγμή, να απειλήσει τις γειτονικές τις χώρες, καθώς είναι αγκιστρωμένη στη ουκρανική κρίση. Θα είναι όμως σε θέση να το πράξει, σε λίγα χρόνια, όταν το πρόγραμμα ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων που εφαρμόζει ο πρόεδρος Πούτιν, θα έχει ολοκληρωθεί.

Τότε η Ρωσία θα μπορεί να αναλάβει τρεις, τουλάχιστον, επιχειρήσεις ανάλογες με αυτήν της Ουκρανίας, χωρίς να χρειαστεί η κινητοποίηση των εφεδρειών της. Με τον τρόπο αυτό η Δύση δεν θα έχει ικανό χρόνο αντίδρασης.

“Μέχρι στιγμής, χωρίς κινητοποίηση των εφεδρειών τους, δεν νομίζω πως έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν τρεις επιχειρήσεις του τύπου, ταυτόχρονα. Χωρίς κινητοποίηση μπορούν να αναλάβουν μια μόνο επιχείρηση. Φυσικά εντός των επομένων 4-5 χρόνων θα έχουν αυτή την ικανότητα. Θα μπορούν να επιχειρούν ταυτόχρονα στην Αν. Ουκρανία, αλλά και να πιέζουν παράλληλα τις Βαλτικές χώρες και τη Γεωργία, χωρίς καν να χρειαστεί η όποια κινητοποίηση”, είπε ο Αμερικανός αντιστράτηγος. “Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διδάξει τους γείτονες της Ρωσίας τι μπορεί να περιμένουν. Για αυτό και αναζητούν μεγαλύτερη ασφάλεια, συνεργαζόμενοι με τη Δύση”, κατέληξε.

Η Ρωσία, παρά την οικονομική κρίση που την έχει πλήξει, συνεχίζει το πρόγραμμα αναβάθμισης και ενίσχυσης των ενόπλων της δυνάμεων, σε γιγαντιαία κλίμακα. Το εν λόγω πρόγραμμα είναι ύψους 300 δισ. δολαρίων. Βάσει αυτού προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή 700 νέων τεθωρακισμένων, κάθε τύπου, 126 αεροσκαφών, 88 νέων ελικοπτέρων και η ανάπτυξη δύο νέων ταξιαρχιών αντιαεροπορικών-αντιβαλλιστικών πυραύλων Iskander M.

Επίσης η Μόσχα εκσυγχρονίζει τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών του πυροβολικού της , αλλά και τα υποβρύχια και τα εν υπηρεσία μαχητικά της αεροσκάφη. Παράλληλα όμως έχει αναβαθμίσει τις ικανότητες διεξαγωγής “proxy war” ενισχύοντας και χρηματοδοτώντας αποσχιστικές ομάδες και ενισχύοντάς τις, κρυφά, με επίλεκτους άνδρες των ειδικών της δυνάμεων, γνωστών στην περίπτωση της Ουκρανίας ως “μικρά πράσινα ανθρωπάκια”.

Σύμφωνα με τον Χότζες “οι Ρώσοι έχουν ήδη την ικανότητα ταχείας συγκέντρωσης δυνάμεων με σκοπό την εκτόξευση επίθεσης, πριν το ΝΑΤΟ, προλάβει να αντιδράσει”.

Πηγή: Reuters
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ