Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσία: "Αβάσιμες" οι αμφιβολίες για τους στόχους των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία

01.10.2015 | 11:09
Πρώτη Δημοσίευση - 2015-10-01 10:49:08
Τελευταία Ενημέρωση - 2015-10-01 11:09:08

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε ως "αβάσιμες" τις αμφιβολίες των Δυτικών
, σύμφωνα με τις οποίες, οι χθεσινές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία δεν είχαν ως στόχο την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αντίθετα έπληξαν θέσεις αντιπάλων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ στο κεντρο-δυτικό τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τη Δαμασκό και μάλιστα ακριβώς τους θύλακες όπου οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν εστίες αντίστασης των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης.

"Οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες οι στόχοι των πληγμάτων αυτών δεν ήσαν το Ισλαμικό Κράτος δεν έχουν καμία βάση", δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Κέρι στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι δεν διαθέτει "καμία πληροφορία" για θύματα μεταξύ των αμάχων από τις επιδρομές αυτές, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Μόσχα.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε "με κάθε ειλικρίνεια" στον αμερικανό ομόλογό του ότι η Ρωσία επεμβαίνει έπειτα από αίτημα της συριακής προεδρίας για να πολεμήσει "αποκλειστικά το Ισλαμικό Κράτος και τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις".

Αμέσως μετά τις πρώτες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο συριακό έδαφος, οι δυτικές χώρες εξέφρασαν αμφιβολίες για την επιλογή των στόχων της ρωσικής αεροπορίας. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ δήλωσε ότι τα ρωσικά πλήγματα "πιθανότατα δεν είχαν ως στόχο" το Ισλαμικό Κράτος και θεωρεί ότι η ρωσική προσέγγιση "θα έχει κακή εξέλιξη", εάν θέσει ως μοναδικό στόχο την υπεράσπιση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Υπάρχουν "στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα ρωσικά πλήγματα δεν είχαν ως στόχο του Ισλαμικό Κράτος", δήλωσε επιφυλακτικά από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, "προσθέτοντας ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί ποιοι ήταν οι στόχοι" των ρωσικών αεροσκαφών.

Πιο προσεκτικός ακόμη, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να υποδεχθεί θετικά την ρωσική αεροπορική δραστηριοποίηση, υπό τον όρο ότι στοχεύει πραγματικά το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα.

Η Μόσχα απάντησε ότι η ρωσική αεροπορία πραγματοποίησε 20 εξόδους και ότι επλήγησαν οκτώ στόχοι του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο, η συριακή τηλεόραση επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό από τη ρωσική αεροπορία των επαρχιών της Χάμα (βορειο-δυτικά) και της Χομς (κέντρο). Η συριακή αεροπορία παράλληλα πραγματοποίησε επιδρομή στην περιοχή της Λαττάκειας.
Ούτε η επαρχία Χάμα , ούτε η επαρχία Χομς περιλαμβάνονται στα εδάφη που ελέγχονται από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. Αντίθετα, ανήκουν στον άξονα που ενώνει το βόρειο τμήμα της υπό κυβερνητικό έλεγχο ζώνης με τη Δαμασκό.

Σύμφωνα με τον ηγέτη της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης Χάλεντ Χότζα, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, 36 "αθώοι άμαχοι" σκοτώθηκαν κατά τις ρωσικές επιδρομές στη Χομς, "στις περιοχές που έχουν πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος".

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο οι αεροπορικές επιδρομές τις οποίες εξαπέλυσε η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας στην επικράτεια της Συρίας να προκάλεσαν καταστροφές σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες και να μη στοχοθέτησαν καν θέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Η ΠΑ της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, προχωρώντας στη σημαντικότερη επέμβαση που έχει προκρίνει το Κρεμλίνο στη Μέση Ανατολή εδώ και δεκαετίες, ωστόσο η διαβεβαίωση της Μόσχας ότι επλήγησαν οι τζιχαντιστές του ΙΚ αμφισβητήθηκε από τις ΗΠΑ και αντικαθεστωτικούς μαχητές.

«Είμαι ανήσυχος για τις αναφορές που λένε ότι τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα δεν είχαν στόχο το ΙΚΙΛ»
, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας την παλιότερη ονομασία του ΙΚ. «Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος διότι δεν έχει υπάρξει καμιά αληθινή προσπάθεια συντονισμού των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που μάχεται εναντίον του ΙΚΙΛ», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του NATO.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ