Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσία: Αισιοδοξία για συμφωνία στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

30.03.2015 | 15:37
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της Λωζάνης ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους από την πλευρά του ότι υπάρχουν "θετικές ενδείξεις" στις συνομιλίες της Λωζάνης.

"Ας μην κάνουμε εικασίες τώρα που το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Υπάρχουν ορισμένες θετικές ενδείξεις στη Λωζάνη. Τώρα οι υπουργοί Εξωτερικών εργάζονται εκεί. Ας περιμένουμε μία αντίδραση από εκεί", είπε.
"Μία εξαιρετικά εντατική και εις βάθος διαπραγμάτευση ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις το Ιράν πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί. Η κύρια πηγή αισιοδοξίας είναι η αποφασιστικότητα όλων των υπουργών για την επίτευξη αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου", πρόσθεσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, συμμετείχε στη σημερινή συνεδρίαση στη Λωζάνη και επρόκειτο να αναχωρήσει για τη Μόσχα, αλλά να επιστρέψει αύριο "εάν υπάρξει πρόοδος".
"Ο κ. Λαβρόφ αναχωρεί στις 15.00 ή στις 16.00 για προγραμματισμένες συνομιλίες στη Μόσχα. Θα επιστρέψει αύριο, εάν υπάρξει ρεαλιστική πιθανότητα για συμφωνία", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και έξι μεγάλων δυνάμεων άρχισαν σήμερα στη Λωζάνη συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, λιγότερο από δύο ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έχουν για να εκπονήσουν μια συμφωνία για τον τερματισμό της αντιπαράθεσης της Τεχεράνης με τη Δύση.

Το Ιράν, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα διεξάγουν εδώ και αρκετές ημέρες μαραθώνιες συνομιλίες στη ελβετική πόλη της Λωζάνης για να άρουν το αδιέξοδο στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις, όμως αξιωματούχοι προειδοποίησαν πως οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας πλαίσιο μπορεί ακόμη να αποτύχουν.

Εκτός του αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και του ιρανού ομολόγου του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, οι ομόλογοί τους της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, της Γερμανίας Βάλτερ Στάινμαϊερ, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Κίνας Ουάνγκ Γι συγκεντρώθηκαν σ' ένα ξενοδοχείο του 19ου αιώνα, που δεσπόζει της λίμνης της Γενεύης, για να προσπαθήσουν να άρουν το αδιέξοδο στις συνομιλίες.

Οι έξι δυνάμεις θέλουν περισσότερα από μια 10ετή αναστολή των πιο ευαίσθητων πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν. Η Τεχεράνη, η οποία αρνείται ότι προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, ζητεί ως αντάλλαγμα για την επιβολή περιορισμών στις πυρηνικές της δραστηριότητες τον ταχύ τερματισμό των διεθνών κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία της.

Ενώ έχουν επιλυθεί ορισμένα θέματα που συζητούνται στις διαπραγματεύσεις, υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν. Τόσο το Ιράν όσο και οι έξι έχουν διατυπώσει συμβιβαστικές προτάσεις σε μια προσπάθεια να καταστεί δυνατή η επίτευξη μιας συμφωνίας.

Ακόμη κι αν το Ιράν και οι έξι δυνάμεις επιτύχουν μια συμφωνία εντός της προθεσμίας που έχει τεθεί στα τέλη Μαρτίου, αξιωματούχοι που πρόκεινται στις συνομιλίες λένε πως αυτή μπορεί να διαλυθεί όταν οι δύο πλευρές προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε όλες της τεχνικές λεπτομέρειες με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας ως τις 30 Ιουνίου.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ