Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

ΡΩΣΙΑ: Επιθυμεί αποκατάσταση σχέσεων ...αλλά απειλεί με μέτρα!

29.09.2014 | 15:37
Η Μόσχα κάλεσε για μία νέα "επαναφορά" (“reset 2.0”) στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, λέγοντας πως η κατάσταση στην Ουκρανία, που οδήγησε στην επιβολή δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, βελτιώνεται χάρη στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Κρεμλίνου. Η "επαναφορά" είναι μια λέξη που χρησιμοποίησε η Ουάσινγκτον για να περιγράψει μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις των δύο χωρών στις αρχές της προεδρίας Ομπάμα.

Ωστόσο, επέκρινε την Ουάσινγκτον επειδή απέκλεισε τον σύμμαχο της Ρωσίας Μπασάρ αλ-Άσαντ από την εκστρατεία της εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και είπε πως η Ουάσινγκτον «δεν μπορεί πια να ενεργεί ως ο εισαγγελέας, ο δικαστής και ο εκτελεστής σε κάθε μέρος του κόσμου».

Επιτέθηκε ευθέως στη «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου» του ΝΑΤΟ. Μιλώντας στη χρηματοδοτούμενη από το ρωσικό κράτος διεθνή ραδιοτηλεόραση RT, ο ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ είπε ότι «το ΝΑΤΟ διατηρεί ακόμα τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου» και ότι η Μόσχα πρέπει να εκσυγχρονίσει τα συμβατικά και πυρηνικά όπλα της, αν και αρνήθηκε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει «σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών».

Σφαίρες επιρροής: Η Ρωσία εξέδωσε σήμερα δυο νέες προειδοποίησεις σχετικά με πρώην κομμουνιστικές χώρες των Βαλκανίων και την Ουκρανία.

Προειδοποίηση 1η- Βαλκάνια

Ενδεχόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τη Βοσνία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και το Μαυροβούνιο θα θεωρούνταν "πρόκληση", φέρεται να δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του σε εφημερίδα η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Η Μόσχα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε επέκταση του ΝΑΤΟ προς πρώην κομμουνιστικές περιοχές της ανατολικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ και η Βοσνία επιδιώκουν να ενταχθούν στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, ακολουθώντας τα ίχνη της Αλβανίας και την Κροατίας, που έγιναν μέλη της το 2009. Ερωτηθείς σχετικά με την ένταξη των τριών χωρών στο ΝΑΤΟ, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε προς τη βοσνιακή εφημερίδα "Ντνέβνι Αβάζ": "Αναφορικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ, την θεωρώ σφάλμα, ακόμη και πρόκληση κατά κάποιον τρόπο".

"Είναι, κατά κάποιον τρόπο, μια ανεύθυνη πολιτική που υπονομεύει την αποφασιστικότητα να οικοδομηθεί ένα σύστημα ίσης και κοινής ασφάλειας στην Ευρώπη, ίσης για τον καθένα ανεξάρτητα από το αν μια χώρα είναι μέλος αυτού ή του άλλου συνασπισμού".

Από τις χώρες που έχουν προκύψει από την πρώην Γιουγκοσλαβία, μόνον η Σερβία, ο στενότερος ίσως σύμμαχος της Ρωσίας στην περιοχή, δεν επιδιώκει ενεργά την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Προειδοποίηση 2η- Ουκρανία

Η Ρωσία εξέδωσε σήμερα νέα προειδοποίηση ότι θα λάβει μέτρα αν η ΕΕ ή η Ουκρανία προχωρήσει σε κινήσεις για την εφαρμογή μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Το Κίεβο και οι Βρυξέλλες συμφώνησαν αυτό το μήνα να καθυστερήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015, αφού η Ρωσία απείλησε να επιβάλει δασμούς σε ουκρανικά προϊόντα σε περίπτωση που η εφαρμογή της προχωρούσε.

Η Ρωσία υποστηρίζει πως η οικονομία της θα υποστεί ζημία από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου επειδή αυτή θα επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει φθηνότερα ευρωπαϊκά αγαθά στη Ρωσία, σε βάρος των τοπικών προϊόντων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η Ρωσία "είναι έτοιμη να λάβει απαντητικά μέτρα αν προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας παραβιάζοντας συμφωνίες που είχαν συναφθεί προηγουμένως".

Η ΕΕ ελπίζει πως η καθυστέρηση της εφαρμογής της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου θα δώσει το χρόνο για να καθησυχασθούν οι ρωσικές ανησυχίες γι' αυτή. Η Ρωσία έχει δηλώσει πως θέλει τριμερείς διαπραγματεύσεις για την τροποποίηση της συμφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Φωτογραφίας: ReutersΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Παραβιάστηκε η εκεχειρία - Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί

Θετικές εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά οι κυρώσεις...κυρώσεις

Ουκρανία: Διεργασίες για τη δημιουργία "ουδέτερης ζώνης" στα ανατολικά 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ