Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσία: Διαμάχη εξουσίας ανάμεσα σε κυβέρνηση και Κρεμλίνο

08.05.2013 | 14:01
Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Βλαντισλάβ Σουρκόφ, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής προσωπάρχης του Κρεμλίνου και υπήρξε ένας εκ των στενών συνεργατών του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση σήμερα εξαιτίας μίας διαμάχης εξουσίας ανάμεσα στο Κρεμλίνο και την κυβέρνηση, επιφέροντας έτσι πλήγμα στον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εκτιμά το Ρόιτερς.

Ο Σουρκόφ εθεωρείτο μέχρι σήμερα άνθρωπος του παρασκηνίου και εμφανιζόταν ως ο βασικός ιδεολόγος του καθεστώτος του Πούτιν.

Το Κρεμλίνο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ο Πούτιν έκανε δεκτή την παραίτησή του, μία ημέρα μετά την επίπληξη του προέδρου προς την κυβέρνηση επειδή απέτυχε να εφαρμόσει όλα τα προεδρικά διατάγματα.

"Έγινε με την θέλησή του. Σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκαν τα προεδρικά διατάγματα", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Σουρκόφ υπήρξε ανώτατος πολιτικός σύμβουλος του Πούτιν και κατηγορείτο από την αντιπολίτευση ότι συνέβαλε στην ισχυροποίηση του προέδρου.

Εγκατέλειψε το Κρεμλίνο τον Δεκέμβριο του 2011 και ορίσθηκε υπεύθυνος καινοτομίας στην κυβέρνηση. Πριν από λίγες μέρες ήρθε σε αντιπαράθεση με τον επικεφαλής της ρωσικής επιτροπής έρευνας--κάτι αντίστοιχο με το FBI-- με αφορμή την έρευνα για διαφθορά στο Σκόλκοβο, την κρατική «Σίλικον Βάλεϊ της Ρωσίας», που είναι δημιούργημα του Μεντβέντεφ.

Η επιτροπή ερευνά υπόθεση διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ύψους 800.000 δολαρίων, στο Σκόλκοβο, το οποίο ο Μεντβέντεφ δημιούργησε σε μία προσπάθεια διαφοροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας στη Ρωσία και πέραν του πετρελαϊκού τομέα.

Τα μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι οι Μεντβέντεφ και Πούτιν διαφωνούν στο θέμα των προβλημάτων της ρωσικής οικονομίας.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ