Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσία: Επανεκλογή Πούτιν με… πάνω από 73%

18.03.2018 | 23:14
Πρώτη Δημοσίευση 2018-03-18 20:24:02
Τελευταία Ενημέρωση 2018-03-18 23:14:02

Νικητής των ρωσικών εκλογών αναδείχθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εξασφαλίζοντας με ευκολία την τέταρτη θητεία στη θέση του προέδρου.

Μάλιστα, ο Πούτιν εξασφαλίζει την παραμονή του στην προεδρία - για ακόμη έξι χρόνια - με ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο που είχε συγκεντρώσει το 2012, όταν είχε εκλεγεί με το 63,6% των ψήφων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών, 21,9 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 75,01% των ψηφοφόρων υποστήριξαν τον Πούτιν.

Από την πρώτη στιγμή, τόσο τα πρώτα στοιχεία, όσο και τα exit poll έδειχναν σαρωτική νίκη του Πούτιν, ο οποίος ανανεώνει τη θητεία του με ποσοστό που ξεπερνάει το 70%, σε μια εκλογική νίκη που ήταν άλλωστε αναμενόμενη.

Πράγματι, νωρίτερα, το exit poll του ινστιτούτου VTSIOM έδειχνε νίκη του Πούτιν με 73,9%, ενώ ποσοστό 76,3% του έδινε το exit poll του RIA.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους υποψήφιους, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Πάβελ Γκρουντίνιν εξασφαλίζοντας το 11,2%, μπροστά από τον υπερεθνικιστή Βλαντίμρ Ζιρινόφκσι (6,7%) και την προσκείμενη στη φιλελεύθερη αντιπολίτευση δημοσιογράφο Ξένια Σαμπτσάκ (2,5%), έπειτα από μία άτονη εκλογική διαδικασία που διασφαλίζει ότι ο Πούτιν θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2024.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Μόσχα και διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει ένα μεγάλο μέλλον μπροστά της υπό την προϋπόθεση ότι ο λαός της θα παραμείνει ενωμένος.

Μιλώντας από εξέδρα δίπλα στην Κόκκινη Πλατεία μπροστά σε ένα ενθουσιασμένο πλήθος, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η αναγνώριση όσων έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Αναφερόμενος στην κρίση των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι οι κατηγορίες ότι η Ρωσία έκανε κάτι τέτοιο είναι "ανοησίες", η Ρωσία δεν διαθέτει τέτοια όπλα και ότι εάν η επίθεση είχε γίνει με τέτοιο νευροτοξικό παράγοντα θα είχαν πεθάνει πολλοί άνθρωποι. Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να συνεργασθεί με τις βρετανικές αρχές.

Νωρίτερα, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Μόσχα, ο Πούτιν δήλωσε ότι θα είναι ευχαριστημένος με οποιοδήποτε αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, το οποίο θα επιτρέπει την επανεκλογή του για μια τέταρτη θητεία.

Πάντως, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και μια ΜΚΟ ανέφεραν παρατυπίες στις προεδρικές εκλογές. Το μη κυβερνητικό παρατηρητήριο εκλογών Golos, το οποίο δημοσιεύει διαδικτυακά λίστα με εκλογικές παραβάσεις, είχε καταγράψει μέχρι νωρίς το μεσημέρι 1.764, στις οποίες περιλαμβάνονται και περιπτώσεις παρατηρητών που εμποδίστηκαν να κάνουν τη δουλειά τους.

Παράλληλα, το κίνημα του Αλεξέι Ναβάλνι, του σφοδρότερου εχθρού του προέδρου Πούτιν, στον οποίο έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές για νομικούς λόγους, ανακοίνωσε ότι έστειλε 33.000 εθελοντές ως παρατηρητές στις εκλογές. Στην ιστοσελίδα του αναφέρονται εκατοντάδες περιστατικά νοθείας, κυρίως στη Μόσχα και στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, στην Αγία Πετρούπολη και το Μπασκορτοστάν στα Ουράλια Όρη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ