Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Υπόθεση Σκριπάλ: Mαίνεται ο "πόλεμος" Βρετανίας - Ρωσίας - Αλληλοκατηγορίες και... χιούμορ

18.03.2018 | 15:55
Μαίνεται ο "πόλεμος"  Ρωσίας Βρετανίας για την υπόθεση δηλητήριασης του Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ. Δεν έχουν τέλος οι αλληλοκατηγορίες. Εργαστήριο στη Βρετανία πιθανόν να είναι η πηγή του νευροτοξικού παράγοντα, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι της Βρετανίας,  είπε σε συνέντευξή του στο BBC ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ. Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε "χιουμοριστικές" τις δηλώσεις του Τσιζόφ ενώ τόνισε ότι η Ρωσία έχει μεγάλες ποσότητες της ουσίας Novichok αποθηκευμένες.


Ρωσία: Δεν έχουμε καμία ανάμιξη στην υπόθεση

Ο Τσιζόφ είπε στην εκπομπή του BBC "Andrew Marr Show" ότι η Ρωσία "δεν έχει καμία ανάμειξη" στο περιστατικό και ότι δεν έχει αποθηκευμένες ποσότητες της ουσίας αυτής τονίζοντας ότι το βρετανικό εργαστήριο Πόρτον Ντάουν απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από το Σάλσμπερι. Ο βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε "χιουμοριστικές" τις δηλώσεις του Τσιζόφ.

Ερωτηθείς με ποιόν τρόπο ο νευροτοξικός παράγοντας κατέληξε να χρησιμοποιηθεί στο Σάλσμπερι ο ίδιος απάντησε: "Όταν έχεις έναν νευροτοξικό παράγοντα ή κάτι τέτοιο, κάνεις δοκιμές σε συγκεκριμένα δείγματα που διατηρείς στα εργαστήριά σου. Και το Πόρτον Ντάουν, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι οι μεγαλύτερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο που ασχολούνται με την έρευνα χημικών όπλων".

Όταν πιέστηκε για να απαντήσει αν το Πόρτον Ντάουν "ευθύνεται" για την ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, ο Τσιζόφ απάντησε: "Δεν γνωρίζω. Δεν έχω κάποια στοιχεία για ουσία που να έχει χρησιμοποιηθεί".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλοί επιστήμονες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι έχουν παρασκευάσει κάποιους νευροτοξικούς παράγοντες "έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία και επί του παρόντος διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο", αλλά αποθέματα χημικών όπλων δεν έχουν βγει από τη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

"Δεν υπάρχουν καθόλου αποθέματα" νευροτοξικών παραγόντων πλέον στη Ρωσία, πρόσθεσε.

Τα σχόλιά του ακολουθούν δήλωσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η Βρετανία είναι μια από τις πιθανότερες πηγές προέλευσης της ουσίας, μαζί με την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Σουηδία και ίσως τις ΗΠΑ.

Όπως είπε χθες η Μαρία Ζαχάροβα, ένας μεγάλος αριθμός πρώην σοβιετικών επιστημόνων ζουν πλέον στη Δύση και "έχουν πάρει μαζί τους τις τεχνολογίες πάνω στις οποίες εργάζονταν".

Ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών Μάρτιν Στροπνίκι χαρακτήρισε ''αβάσιμους" τους ισχυρισμούς αυτούς ενώ και η Σουηδία διέψευσε "κατηγορηματικά" κάτι τέτοιο.


Τζόνσον: Η Ρωσία αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες της ουσίας Novichok

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία αποθηκεύει ποσότητες του φονικού νευροτοξικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Ρώσου, πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλσμπερι και διερευνά με ποιόν τρόπο μπορούν μπορούν αυτού του είδους τα χημικά όπλα να χρησιμοποιηθούν για δολοφονίες.

Η Βρετανία έχει κατηγορήσει τη Μόσχα για την επίθεση καθώς η ουσία που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο νευροτοξικός παράγοντας Novichok, ο οποίος είχε παρασκευαστεί τη σοβιετική εποχή. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ως όπλο η συγκεκριμένη τοξική ουσία σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμειξη.

"Ουσιαστικά διαθέτουμε αποδείξεις την τελευταία δεκαετία ότι η Ρωσία, όχι μόνο ερευνά την χρήση νευροτοξικών παραγόντων σε δολοφονίες, αλλά παρασκευάζει και αποθηκεύει Novichok", είπε ο υπουργός στο BBC.

Η Βρετανία απέλασε 23 ρώσους διπλωμάτες ως αντίμετρα, ενώ και η Μόσχα απέλασε ισάριθμους βρετανούς διπλωμάτες.

Αύριο αναμένεται να μεταβούν στη Βρετανία εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) για να πραγματοποιήσουν έρευνα σχετικά με την επίθεση, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.

Σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις, τα δείγματα της ουσίας με την οποία έγινε η επίθεση που θα ληφθούν θα αναλυθούν σε εξαιρετικά αξιόπιστα διεθνή εργαστήρια που έχει επιλέξει ο OPCW. Οι έλεγχοι θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες, αναφέρει η ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τζόνσον το Λονδίνο είναι έτοιμο να βοηθήσει τη Ρωσία στην έρευνα της επίθεσης εναντίον των Σκριπάλ αλλά και στην έρευνα για τον θάνατο του Νικολάι Γκλουσκόφ, ενός πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot.

"Αν πραγματικά μπορούμε να βοηθήσουμε τους Ρώσους να μάθουν τί ακριβώς συνέβη τότε θα το κάνουμε", είπε ο βρετανός ΥΠΕΞ στο BBC.

  Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ