Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσία:Δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάπτυξης πυρηνικών στο Ιράν

06.09.2012 | 10:38
 Η Μόσχα θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη όπλων και ότι μία επίθεση εναντίον του Ιράν θα ήταν καταστροφική, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφαξ επικαλούμενο τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν προβεί σε παρόμοιες δηλώσεις κατά το παρελθόν, αλλά η δήλωση του Ριαμπκόφ τείνει να υπογραμμίσει την ανησυχία της Μόσχας όσον αφορά την πιθανότητα το Ισραήλ να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

"Εμείς, όπως και πριν, δεν βλέπουμε να υπάρχουν ενδείξεις μιας στρατιωτικής διάστασης στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχουν ενδείξεις", επισήμανε ο Ριαμπκόφ. "Εμείς βλέπουμε κάτι διαφορετικό, ότι υπάρχει στο Ιράν πυρηνικό υλικό που τελεί υπό τον έλεγχο των επιθεωρητών, των εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Αυτό το πυρηνικό υλικό δεν τροποποιείται για στρατιωτικές ανάγκες, αυτό επιβεβαιώνει επίσημα η ΙΑΕΑ".

Παράλληλα η Μόσχα προειδοποίησε το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και άλλα κράτη κατά μιας επίθεσης στο Ιράν, τονίζοντας ότι η προσφυγή στη στρατιωτική βία θα ήταν καταστροφική για τη Μέση Ανατολή, και οι συνέπειές τους θα ξεπερνούσαν μακράν τα όρια της περιοχής αυτής.

Μια επίθεση εναντίον του Ιράν θα ήταν "καταστροφική για την περιφερειακή σταθερότητα", υπογράμμισε ο Ριαμπκόφ. "Προειδοποιούμε αυτούς που τείνουν προς τις στρατιωτικές λύσεις ότι μια επίθεση θα ήταν επιζήμια, ουσιαστικά καταστροφική για την περιφερειακή ασφάλεια και θα προκαλούσε ισχυρές δονήσεις στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας, με επιπτώσεις που ξεπερνούν μακράν τα σύνορα της Μέσης Ανατολής", σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ που μετέδωσε το Ιντερφαξ.

Η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν διπλασίασε τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου τις οποίες διαθέτει σε υπόγειες εγκαταστάσεις μέσα σε λίγους μήνες, δείχνοντας ότι συνεχίζει την ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος παρά τις κυρώσεις και την απειλή μιας επίθεσης από το Ισραήλ.

Η Μόσχα αντιτίθεται και στην επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ