Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσία: Nα τερματισθεί το εμπάργκο όπλων στο Ιράν

09.07.2015 | 14:27
Η Ρωσία ζήτησε σήμερα να αρθεί το συντομότερο δυνατόν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στο Ιράν, υποστηρίζοντας ότι η άρση του θα βοηθούσε την Τεχεράνη να συμβάλει στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.
Το εμπάργκο όπλων είναι ένα από τα εμπόδια για την ολοκλήρωση των συνομιλιών στη Βιέννη ανάμεσα στο Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης ως αντάλλαγμα για τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων.

"Καλούμε για την άρση του εμπάργκο το συντομότερο δυνατόν και θα υποστηρίξουμε τις επιλογές που κάνουν οι διαπραγματευτές του Ιράν", δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια συνόδου κορυφής των BRICS στη ρωσική πόλη Ούφα. "Το Ιράν είναι ένας συνεπής υποστηρικτής του αγώνα εναντίον του ISIS (σ.σ.: η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος) και η άρση του εμπάργκο όπλων θα βοηθούσε το Ιράν να γίνει αποτελεσματικότερο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας", δήλωσε ο ρώσος ΥΠΕΚ στους δημοσιογράφους.

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως μια συμφωνία βρίσκεται κοντά και πως είναι έτοιμος να επιστρέψει στη Βιέννη όταν χρειασθεί, υπογράμμισε όμως πως η ποιότητα της συμφωνίας είναι πιο σημαντική από το χρόνο που αυτή θα γίνει.

Στη Βιέννη, ανώτερος δυτικός διπλωμάτης δήλωσε πως δεν υπάρχει τίποτε καινούριο στη θέση της Ρωσίας για το εμπάργκο όπλων. "Τούτου λεχθέντος, εργαζόμαστε συλλογικά για να προχωρήσουμε σ' αυτό το δύσκολο θέμα", πρόσθεσε ο δυτικός διπλωμάτης.

Η προθεσμία για τη συμφωνία παρατάθηκε έως την Παρασκευή, όμως ο ρώσος υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε πως οι συνομιλίες έχουν φθάσει στη δυσκολότερη φάση τους.
"Αυτές οι συνομιλίες είναι σαν τους ορειβάτες που θέλουν να φθάσουν σε μια κορυφή: το 95% του δρόμου έχει διανυθεί, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά βήματα, τα τελευταία λίγα μέτρα είναι τα δυσκολότερα", δήλωσε ο Ριάμπκοφ.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να συναντηθεί με τον ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί αργότερα σήμερα στην Ούφα. Ο Ροχανί θα συμμετάσχει αύριο, Παρασκευή, σε μια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί σ' αυτή τη ρωσική πόλη.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ