Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσία: "Ναζί" ο Ποροσένκο!

27.06.2014 | 12:51
Ο Σεργκέι Γκλάζιεφ, στενός σύμβουλος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτήρισε σήμερα "ναζί" τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και "παράνομη" την εκλογή του, λίγο πριν υπογράψει η Ουκρανία μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.

"Η Ευρώπη προσπαθεί να σπρώξει την Ουκρανία να υπογράψει αυτή τη συμφωνία δια της βίας. (...) Οργάνωσαν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ουκρανία, βοήθησαν τους ναζί να έρθουν στην εξουσία. Σήμερα, αυτή η κυβέρνηση των ναζί βομβαρδίζει τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας", δήλωσε ο Γκλάζιεφ προς το BBC.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ναζί τον Πέτρο Ποροσένκο, ο Σεργκέι Γκλάζιεφ απάντησε "ασφαλώς, υποστήριξε τους ναζί".

Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πάντως λίγο αργότερα προς το πρακτορείο Ιντερφάξ ότι ο Γκλάζιεφ εξέφρασε προσωπική άποψη και ότι δεν πρόκειται για επίσημη θέση του Κρεμλίνου.

Η Ουκρανία υπέγραψε σήμερα μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, η οποία προκαλεί ανησυχία στη Μόσχα. Η απόφαση να μην υπογραφεί αυτή η συμφωνία το Νοέμβριο έδωσε το έναυσμα για την ανατροπή του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την αυτονομιστική εξέγερση στις ανατολικές περιοχές.

"Το ευρωπαϊκό κοινό θα εκπλαγεί πολύ όταν αυτός ο 'Φρανκενστάιν ναζί', ο οποίος γεννήθηκε από τη δράση των ευρωπαίων γραφειοκρατών και ορισμένων αρχηγών κρατών, θα έρθει να χτυπήσει την πόρτα των ευρωπαϊκών χωρών", δήλωσε ακόμη ο σύμβουλος του ρώσου προέδρου.

Ο Γκλάζιεφ δήλωσε επίσης πως η εκλογή του Ποροσένκο ήταν "παράνομη", καθώς οι περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας πολύ λίγο συμμετείχαν στην ψηφοφορία.
"Δεν υπάρχει επίσημη αναγνώριση (της εκλογής από τη Ρωσία). Συζητούμε μ' αυτόν ως πρόσωπο που διοικεί αυτή τη στιγμή ένα μέρος της Ουκρανίας, ντε φάκτο και όχι με νόμιμο τρόπο", πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα πάρει μέτρα για να προστατεύσει την οικονομία της, εφόσον αυτή επηρεασθεί αρνητικά από την υπογραφή συμφωνιών από την Ουκρανία, τη Γεωργία και το Μόλδοβα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες υπέγραψαν σήμερα συμφωνίες που τις φέρνουν πιο κοντά στην ΕΕ.
Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν προειδοποίησε επίσης πως οι συμφωνίες οικονομικής σύνδεσης με την ΕΕ θα έχουν "σοβαρές συνέπειες".

"Η σύναψη μιας τόσο σοβαρής συμφωνίας επαφίεται ασφαλώς στην κυριαρχία κάθε κράτους", δήλωσε ο Καράσιν, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. "Οι συνέπειες της συμφωνίας που υπογράφηκε από την Ουκρανία και τον Μόλδοβα θα είναι αναμφίβολα σοβαρές", πρόσθεσε.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ