Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσία: Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί την κρίση στην Ουκρανία για να γίνει πιο ελκυστικό

10.04.2014 | 11:43
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα το ΝΑΤΟ ότι χρησιμοποιεί την κρίση στην Ουκρανία για να γίνει πιο ελκυστικό για τα μέλη του και να δικαιολογήσει την ύπαρξη του συσπειρώνοντάς τα εναντίον μιας φανταστικής απειλής.

Η Ρωσία και η Δύση βρίσκονται σε μια αντιπαράθεση που θυμίζει τον Ψυχρό Πόλεμο σχετικά με την Ουκρανία και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογ Ράσμουσεν είπε στη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία ή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες σε περίπτωση που αυτές επέμβουν.

Το υπουργείο δήλωσε ότι τα σχόλια του Ράσμουσεν είναι συγκρουσιακά και ότι τους τελευταίους μήνες αυτός δεν έχει παρουσιάσει "καμιά εποικοδομητική ατζέντα" για την Ουκρανία, ενώ αντίθετα ενισχύει την αστάθεια στην περιοχή.

"Οι συνεχείς κατηγορίες εναντίον μας από τον γενικό γραμματέα μας πείθουν ότι η συμμαχία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την κρίση στην Ουκρανία για να συσπειρώσει τις τάξεις της απέναντι σε μια φανταστική εξωτερική απειλή προς τα μέλη του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει τη ζήτηση για τη συμμαχία ... στον 21ο αιώνα", αναφέρει το υπουργείο σε δήλωση που εξέδωσε.

Αφότου η Ρωσία ενσωμάτωσε τον περασμένο μήνα την ουκρανική περιφέρεια της Κριμαίας, το ΝΑΤΟ έχει αναστείλει κάθε πρακτική στρατιωτική και πολιτική συνεργασία με τη Ρωσία, αν και έχει δηλώσει πως ο πολιτικός διάλογος θα μπορούσε να συνεχισθεί σε επίπεδο προεσβευτών ή υψηλότερο.

Η δυτική στρατιωτική συμμαχία έχει περιορίσει επίσης την πρόσβαση των ρώσων διπλωματών στο αρχηγείο της και επανεξετάζει μια συμφωνία συνεργασίας του 1997 με τη Ρωσία και τη μετέπειτα διακήρυξη της Ρώμης του 2002 που την εμποδίζουν να δημιουργεί βάσεις στην ανατολική και την κεντρική Ευρώπη.

Η Ρωσία απάντησε κατηγορώντας το ΝΑΤΟ ότι έχει ψυχροπολεμική νοοτροπία και εξέφρασε ανησυχία για την πιθανότητα να αναπτυχθούν μονίμως στρατεύματα της συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ