Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαλμάν Ρουσντί: Η Δύση εθελοτυφλεί απέναντι στον τζιχαντισμό

08.06.2017 | 16:24
«Πρέπει να σταματήσει η ανόητη τύφλωση» απέναντι στον τζιχαντισμό που συνίσταται στο να λέμε «αυτό δεν έχει καμία σχέση με το Iσλάμ», υποστηρίζει ο Bρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Nouvel Observateur. «Διαφωνώ θεμελιωδώς με τους αριστερούς που κάνουν τα πάντα για να αποσυνδέσουν τον φονταμενταλισμό από το Iσλάμ», υποστηρίζει ο συγγραφέας των «Σατανικών στίχων» που ζει υπό την απειλή μιας "φάτουα" από το 1988.

«Εδώ και 50 χρόνια, το Iσλάμ έχει ριζοσπαστικοποιηθεί», υποστηρίζει ο μυθιστοριογράφος που ζει από τότε στη Νέα Υόρκη. «Υπάρχει βεβαίως η παράδοση του φωτισμένου Iσλάμ. Όμως δεν βρίσκεται στην εξουσία σήμερα», προσθέτει.

«Από την πλευρά των Σιιτών, ήταν ο ιμάμης Χομεϊνί και η ισλαμική επανάστασή του. Στον σουνιτικό κόσμο, ήταν η Σαουδική Αραβία η οποία χρησιμοποίησε τους τεράστιους πόρους της για να χρηματοδοτήσει τη διάδοση αυτού του φανατισμού που είναι ο ουαχαμπισμός. Όμως αυτή η ιστορική εξέλιξη έλαβε χώρα στους κόλπους του Iσλάμ και όχι στο εξωτερικό», επιμένει ο συγγραφέας.

«Όταν οι άνδρες του "Νταές" (ΙSIS)  ανατινάζονται, το κάνουν λέγοντας ‘Αλλαχού Άκμπαρ’ [Ο Θεός είναι μεγάλος], άρα πώς μπορεί να λέει κανείς ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το Iσλάμ;» διερωτάται. Ο συγγραφέας λέει ότι «καταλαβαίνει» το φόβο του «στιγματισμού του Iσλάμ» αλλά, προσθέτει αμέσως, «για να αποφύγουμε αυτόν τον στιγματισμό, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να αναγνωρίσουμε τη φύση του προβλήματος και να την αντιμετωπίσουμε».

Ο συγγραφέας του «Δύο χρόνια, οκτώ μήνες και είκοσι οκτώ νύχτες» χαρακτηρίζει επίσης «ανησυχητικό» το ότι ακούει τη «Μαρίν Λεπέν να αναλύει τον ισλαμισμό με περισσότερη ακρίβεια από ό,τι η Aριστερά». «Η σταθερή προϋπόθεση της Aριστεράς, είναι πως ο Δυτικός κόσμος είναι κακός. Και άρα όλα περνάνε από την κρησάρα αυτής της ανάλυσης»

(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ